PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Meslek Rehberiniz.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:04
Bu kısıma mesleklerin sıralaması eklenecek önce Meslekler...

Ayrıntısını görmek istediğiniz meslegi seçiniz...

Adalet
Ağaç İşleri
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği
Ağız Diş Sağlığı
Aile Bilimleri ve Tüketici Öğretmenliği
Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği
Aktüarya
Alman Dili ve Edebiyatı
Almanca Öğretmenliği
Ambulans ve Acil Bakım Teknisyenliği
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı
Ana Okulu Öğretmenliği
Anestezi
Antep Fıstığı Tarımı ve Tek.
Arap Dili ve Edebiyatı
Arıcılık
Arkeoloji ve Sanat Tarihi
Arşivcilik
Astronomi ve Uzay Bilimleri
Aşçılık
Avrupa Topluluğu
Bağcılık
Bahçe Bitkileri
Bahçe Ziraati
Balıkçılık Teknolojisi Müh.
Bankacılık
Bankacılık ve Finans
Bankacılık ve Sigortacılık
Basın Yayın
Baskı Sanatları
Batı Dilleri ve Edebiyatları
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
Besicilik
Beslenme ve Diyetetik
Bilgi ve Belge Yönetimi
Bilgisayar Destekli Muhasebe
Bilgisayar Destekli Tasarım
Bilgisayar Destekli Teknik Çizim
Bilgisayar Donanımı
Bilgisayar Enformasyon Sistemleri
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Operatörü ve Teknikerliği
Bilgisayar Öğretmenliği
Bilgisayar Programcılığı
Bilgisayar ve Enformatik
Bilgisayar ve Kontrol Öğr.
Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama
Bitki Koruma:
Bitkisel Üretim
Biyokimya
Biyoloji
Biyoloji Öğretmenliği
Biyoloji ve Genetik
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
Boya Teknolojisi
Budama ve Aşılama
Bulgar Dili ve Edebiyatı
Büro Yönetimi
Büro Yönetimi ve Sekreterlik
Cam
Cam Seramik
Cevher Hazırlama
Coğrafya
Coğrafya Öğretmenliği
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
Çay Eksperliği
Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü
Çevre Koruma
Çevre Mühendisliği
Çin Dili ve Edebiyatı
Çini İşçiliği
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği
Değirmencilik
Dekoratif Ürünler Öğretmenliği
Demiryolu Araçları
Demiryolu İnşaatı ve İşletmeciliği
Deniz Elektroniği
Deniz Haberleşme
Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi
Deniz Teknolojisi Mühendisliği
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
Deniz ve Liman İşletme
Denizcilik
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi
Deri Konfeksiyon
Deri Mühendisliği
Dericilik
Dış Ticaret
Dil Bilimi
Dil ve Edebiyat Bölümleri
Diş Hekimliği
Diş Protez
Diş Teknik Sekreteri
Diyaliz
Doğalgaz Isıtma ve Sıhhi Tesisat
Doğalgaz ve Isıtma
Doğu Dilleri ve Edebiyatları
Dokuma
Döküm
Döküm Öğretmenliği
Dökümantasyon ve Enformasyon
Duvar Süsleme Sanatları
Ebelik
Eczacılık
Eğitim İletişimi ve Planlaması
Ekmekçilik
Ekonometri
Ekonomi
El Sanatları
Elektrik
Elektrik Mühendisliği
Elektrik Öğretmenliği
Elektrik-Elektronik Müh.
Elektrik-Elektronik Teknisyenliği
Elektronik
Elektronik Mühendisliği
Elektronik Öğretmenliği
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği
Endüstri Bitkileri Borsası
Endüstri Bitkileri Yetiştirme Ve Değerlendirme
Endüstri Mühendisliği
Endüstri Ürünleri Tasarımı
Endüstriyel Elektronik
Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi
Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği
Endüstriyel Yönetim
Enerji Öğretmenliği
Enformatik
Et Endüstrisi
Etnoloji
Ev Ekonomisi
Ev İdaresi
Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi
Fars Dili ve Edebiyatı
Felsefe
Felsefe Grubu Öğretmenliği
Fen Bilgisi Öğretmenliği
Fermantasyon
Fındık Eksperliği
Fidan ve Fidecilik
Fidan Yetiştirme
Fizik
Fizik Antropoloji
Fizik Mühendisliği
Fizik Öğretmenliği
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Fotoğrafçılık
Fransız Dili ve Edebiyatı
Fransız Dili ve Kültürü
Fransızca Öğretmenliği
Gazetecilik
Geleneksel El Sanatları
Gemi İnşaatı
Gemi İnşaatı Mühendisliği
Gemi Makinaları
Gemi Makinaları İşletme
Gemi Makinaları Mühendisliği
Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Gıda Mühendisliği
Gıda Teknolojisi
Giyim Öğretmenliği
Grafik
Gümrük İşletme
Güverte
Haberleşme
Haberleşme Teknolojisi
Halı ve Kilim
Halıcılık
Halk Bilimi (Folklor)
Halkla İlişkiler
Harita
Harita Kadastro
Harita ve Maden Ölçme
Hava Ulaştırma
Havacılık / Uçak Mühendisliği
Havacılık Elk ve Elektroniği
Havacılık Mühendisliği
Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı
Hazır Giyim
Hazır Giyim Öğretmenliği
Hemşirelik
Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri
Heykel
Hidroelektrik Santralleri
Hidrojeoloji Mühendisliği
Hindoloji
Hititoloji
Host ve Hosteslik (Otobüs)
Hukuk
Hungaroloji
İç Mimarlık
İklimlendirme-Soğutma
İktisat
İlahiyat
İletişim
İletişim Sanatları
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği
İlköğretim Matematik Öğretmenliği
İngiliz Dil Bilimi
İngiliz Dili ve Edebiyatı
İngilizce Öğretmenliği
İnşaat
İnşaat Mühendisliği
İspanyol Dili ve Edebiyatı
İstatistik
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
İş İdaresi
İş Makinaları
İşitme Engelliler Öğretmenliği
İşletme
İşletme � İktisat
İşletme Mühendisliği
İşletme Organizasyonu ve Çiftlik Yönetimi
İşletme Öğretmenliği
İşletmecilik
İtalyan Dili ve Edebiyatı
İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
İthalat-İhracat
Japon Dili ve Edebiyatı
Japonca Öğretmenliği
Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği
Jeofizik Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği
Kağıtçılık
Kalıpçılık
Kalıpçılık Öğretmenliği
Kalite Kontrol
Kamu Yönetimi
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği
Karşılaştırmalı Edebiyat
Kaynak Teknolojisi ve Kaynakçılık
Kimya
Kimya Mühendisliği
Kimya Öğretmenliği
Klasik Arkeoloji
Konaklama ve Turizm İşletmeciliği
Kontrol Sistemleri Teknolojisi
Kooperatifçilik
Kore Dili ve Edebiyatı
Kuaförlük ve Güzellik Bilgileri Öğretmenliği
Kütüphanecilik
Laboratuvar
Lastik Teknolojisi
Lastik-Plastik
Latin Dili ve Edebiyatı
Leh Dili ve Edebiyatı
Maden
Maden Mühendisliği
Mahalli İdareler
Makine
Makine Mühendisliği
Makine Resmi ve Konstrüksiyon Öğretmenliği
Makine-Resim Konstrüksiyon
Maliye
Mantarcılık
Matbaa Öğretmenliği
Matbaacılık
Matematik
Matematik Mühendisliği
Matematik Öğretmenliği
Matematik ve Bilgisayar
Medya ve İletişim Sistemleri
Mermercilik ve Mermer Teknolojisi
Metal Öğretmenliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Meteoroloji Mühendisliği
Meyve-Sebze İşletme
Mimarlık
Mobilya Dekorasyon
Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği
Moda Konfeksiyon
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Motor
Muhasebe
Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
Muhasebe-Finansman
Mühendislik ve Doğa Bilimleri
Mütercim-Tercümanlık
Müzik
Nakış Öğretmenliği
Nükleer Enerji Mühendisliği
Odiyometri
Okul Öncesi Eğitim Öğretmenliği
Optisyenlik
Orman Endüstri Mühendisliği
Orman Mühendisliği
Orman Ürünleri
Orta Kademe Yöneticilik
Otel Yöneticiliği
Otobüs İşletmeciliği
Otobüs Şöförlüğü
Otomotiv
Otomotiv Öğretmenliği
Örme
Paleontropoloji
Pamuk Eksperliği ve İplikçilik
Patoloji Laboratuvar
Pazarlama
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği
Peyzaj
Peyzaj Mimarlığı
Pilotaj Eğitimi
Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık
Prehistorya
Protez ve Ortez
Protohistorya ve Önasya Arkelojisi
Psikoloji
Radyoloji
Radyoterapi
Radyo-TV ve Sinema
Radyo-TV Yayımcılığı
Rafineri ve Petrokimya
Rehberlik ve Psikolojik Danışma
Reklamcılık
Reklamcılık Yönetimi
Resim
Restorasyon
Restorasyon ve Konservasyon
Restorasyon-Konservasyon
Roman Dili ve Edebiyatı
Rus Dili ve Edebiyatı
Sağlık Memurluğu
Sağlık Bilimleri
Sağlık Eğitimi
Sağlık İdaresi
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
Sağlık Memurluğu
Sanat Tarihi
Sanat ve Sosyal Bilimler
Satış Yönetimi
Sebze Üretimi
Sekreterlik
Seracılık
Seracılık ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
Seramik
Seramik Mühendisliği
Seramik Sanatları / Seramik ve Cam
Serigrafi
Sermaye Piyasası
Seyahat İşletmeciliği
Sıhhi Tesisat
Sıhhi Tesisat ve Doğalgaz
Sınıf Öğretmenliği
Sigortacılık
Sinema ve Televizyon
Sinoloji
Sistem Mühendisliği
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Siyaset Bilimi
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Sondajcılık / Sondaj
Sosyal Antropoloji
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
Sosyal Bilimler
Sosyal Hizmetler
Sosyoloji
Su Ürünleri
Su Ürünleri
Sualtı
Sümeroloji
Süsleme ve Dekoratif Sanatlar
Süt Teknolojisi
Süt ve Süt Ürünleri
Şehir ve Bölge Planlama
Talaşlı Üretim Öğretmenliği
Tapu Kadastro
Tarım Alet ve Makineleri
Tarım Ekonomisi
Tarım Makineleri
Tarımsal Kooperatifçilik
Tarımsal Laboratuvar
Tarımsal Sulama Yöntemi
Tarih
Tarih Öğretmenliği
Tarla Bitkileri
Tasarım Konstrüksiyon Öğretmenliği
Taş İşlemeciliği
Taş ve Metal İşlemeciliği
Tekstil
Tekstil Baskı
Tekstil Mühendisliği
Tekstil Öğretmenliği
Telekomünikasyon
Televizyon ve Radyo
Tesisat Öğretmenliği
Tıbbi Biyolojik Bilimler
Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterliği
Tıbbi Laboratuvar
Tıp
Tiyatro
Tohumculuk
Toprak
Trikotaj Öğretmenliği
Turizm Bilgisayar Teknolojisi
Turizm İşletmeciliği
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik
Turizm Rehberliği
Turizm ve Otelcilik / Otel Yöneticiliği
Turizmde Büro Yönetimi
Türk Dili ve Edebiyatı
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği
Türkçe Öğretmenliği
Tütün Eksperliği
Tütün Yetiştiriciliği ve İşlemeciliği
Uçak Elektriği
Uçak Elektroniği
Uçak Gövde Bakım
Uçak Gövdesi
Uçak Motor Bakım
Uçak Mühendisliği
Uçak Teçhizat Bakım
Ulaştırma
Uluslararası İlişkiler
Uluslararası İşletmecilik
Uluslararası Ticaret
Urdu Dili ve Edebiyatı
Uygulamalı Takı Teknolojisi
Uzay Mühendisliği
Veteriner Hekimlik
Yağ Endüstrisi
Yapı Öğretmenliği
Yapı Ressamlığı
Yapı Ressamlığı Öğretmenliği
Yer Hizmetleri
Yiyecek İçecek İşletmeciliği
Yönetim Bilişim Sistemleri
Yönetim ve Organizasyon
Yunan Dili ve Edebiyatı
Zihinsel Engelliler Öğretmenliği
Zootekni

Ayrıntılar gelecek.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:53
Adalet

Adalet programının amacı hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir. Mezunlar, mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.

Programın Amacı: Adalet programının amacı, hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Adalet yüksekokullarında öğrencilere adalet hizmetlerinin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir. Yüksekokulda kamu hukuku ve özel hukuk bilgisi, hukuk bilgisi, hukuk usulü bilgisi, ceza ve ceza usulü bilgisi, icra-iflas bilgisi, avukatlık ve noterlik mevzuatı, mali mevzuat, hukuk dili, adli tıp, infaz bilgisi, kalem mevzuatı gibi hukuk bilgilerinin yanı sıra, daktilografi, Türkçe, yabancı dil, muhasebe,işletme yönetimi, arşiv ve dosyalama teknikleri gibi teorik ve uygulamalı dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Sosyal Bilgiler Adalet Yüksekokulunda okumak isteyen bir öğrencinin hukuk alanına ilgi duyan, Türkçe, derslerinde başarılı, titiz, dikkatli ve sorumluluk duygularına sahip bir kimse olması bu alandaki başarısını artıracaktır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Adalet programını bitirenlere "Adalet Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Adalet meslek elemanı mahkemelerde, icra dairelerinde, infaz kurumlarında, vatandaşların başvurularının mahkemelere iletilmesi ve yargıçların aldıkları kararın uygulanması gibi konularda gerekli işlemleri yürütürler.

Çalışma Alanları: Adalet yüksekokulu mezunları mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:53
Ağaç İşleri
Ağaç İşleri programının amacı, binaların ağaçlardan yapılan kısımları ile ağaç ev eşyalarının üretiminde çalışan ara elemanları yetiştirmektir. Ağaç işleri teknikerleri, özel sektöre ve kamu sektörüne ait marangozhanelerde ve mobilya atölyelerinde parke fabrikalarında, kereste, yonga ve levha üretim tesislerinde çalışabilirler.

Programın Amacı: Ağaç işleri programının amacı, tahtadan yapılan bina kısımlarının ve eşyaların üretiminde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Ağaç işleri programında matematik, fizik, ekonomi, ağaçlandırma bilgisi, ağaç işleri alet ve makineleri, elektrik bilgisi, ahşap konstrüksiyon, iç dekorasyon teknikleri, mesleki resim, ölçme ve bakım teknikleri ve yüzeysel işlemler gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler:Ağaç işleri programında eğitim görmek isteyenlerin genel yeteneğe, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Ağaç işleri programını bitirenlere "Ağaç İşleri Teknikeri" ünvanı verilir. Ağaç işleri teknikeri, binalarda pencere çerçevelerinin, kapıların, dolapların, lambri, parke gibi dekoratif kısımların ve mobilyaların üretimindeağaç işleri endüstri mühendisine yardımcı olarak çalışır.

Çalışma Alanları:Ağaç işleri teknikeri, özel sektöre ve kamu sektörüne ait marangozhanelerde ve mobilya atölyelerinde, parke fabrikalarında, kereste, yonga ve levha üretim tesislerinde çalışabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:54
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği

Bu bölüm hammadesi ağaç olan malzemenin işlenerek değerlendirilmesi; ağaçtan yapılan ürünlerin tasarlanması, üretiminin planlanması, ürünlerin kalite kontrolü alanında çalışacak teknik elemanlar yetiştirilir. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümünü bitirenler, bu sektördeki nitelikli işgücüne olan büyük talep nedeniyle dolgun ücretle çok kolay iş bulabilmektedirler.

Programın Amacı: Hammaddesi ağaç olan malzemenin işlenerek değerlendirilmesi; ağaçtan yapılan ürünlerin tasarlanması, üretimin planlanması, ürünlerin kalite kontrolü alanında çalışacak teknik elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bu programda eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim programı, ağacın hammadde olarak kullanılmasını, ağaçtan işlenmiş ve yarı işlenmiş malzeme üretimini, çeşitli ağaç işleri alanlarındaki üretim tekniklerini ve bunlarla ilgili yöntemlerin geliştirilmesini kapsamaktadır. Ağaç işleri mühendisliği bölümünde fizik, matematik, kimya, biyoloji ve bazı sosyal bilim alanlarında temel dersler, ağaç teknolojisi, ağaç fiziği ve kimyası, ağaç işleme makineleri, üretim teknolojisi, üst yüzey işlemleri, teknik istatistik ve kalite kontrol, iç mimari-dekorasyon, üretim planlaması vb. meslek dersleri okutulmaktadır. Çeşitli derslerdeki laboratuvar ve çizim çalışmalarının yanı sıra, öğrenciler bir yarı yıl boyunca proje uygulaması için bölüm atölyesinde çalışırlar. Ayrıca, öğrencilerin bölümce onaylanmış bir ağaç işleri fabrikasında bir yarı yıllık endüstri uygulaması yapmak zorunluluğu vardır.

Gereken Nitelikler:Ağaç işleri endüstri mühendisliği programına girmek isteyen bir öğrencinin, matematik ve fen derslerinde başarılı olması gerekir. Ayrıca ekonomiye ilgi duyması, bir işletmede, başkaları ile işbirliği halinde çalışabilmesi için ikna yeteneğine ve insan ilişkilerinde olumlu tutum ve iletişim becerilerine sahip olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Ağaç işleri endüstri mühendisliği programını başarı ile tamamlayanlara "Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi" ünvanı verilmektedir. Dört yıllık program bir bütün olduğu halde iki yıllık öğretim sonunda 66 kredilik dersi tamamlayanlardan ayrılmak isteyenlere iki yıllık yükseköğretim gördüğüne dair bir "Önlisans Diploması" verilmektedir.

Çalışma Alanları: Ağaç işleri endüstri mühendisliği programını bitirmiş kişiler mobilya, doğrama, yonga, lif levha, kaplama ve kereste fabrikaları ile prefabrik konut üretim alanlarında, ağaç işleri ile ilgili işyerlerinde, endüstri kuruluşlarının projelendirilmesi, iç mimari dekorasyon, ağaç kakma, müzik aletleri yapımı ile ilgili iş yerlerinde çalışırlar. Ağaç işleri mühendisleri faaliyet alanlarına giren konularda üretimin planlanması, metot geliştirme ve konstrüksiyon problemlerinin çözümlenmesinde yetki ile görev yaparlar. Bunun dışında ağaç işleri endüstrisindeki tüm imalat alanlarında üretim mühendisi olarak sorumluluk yüklenirler; tutkal, cila, boya, kaplama ve ahşap koruma maddeleri imalatıyla, yan sanayi alanlarında danışman ve uzman olarak özel ve kamu kuruluşlarında çalışabilirler. Ağaç işleri endüstri mühendisliği bölümü mezunları bu sektördeki nitelikli iş gücüne olan büyük talep nedeniyle özel sektöre ait fabrika ve imalathanelerde çok kolay ve dolgun ücretle iş bulabilmektedirler. Öğretmenlik sertifikası alanlar endüstri meslek liselerinde öğretmenlik yapabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:54
Ağız Diş Sağlığı

Öğrenimi 2 yıllık, Asıl olarak Diş hekimi yardımcısı hemşire yetiştirmek amaçlanıyor. Genelde kız öğrenciler alınıyor. Hem 1 hem de 2. sınıflarda öğrenciler Diş Hekimliği Fakültesi bünyesindeki staj görüyorlar. Kontenjan 20 kişi. Mezunlara sağlık teknikerleri diploması veriliyor. Devlet hastanesi ve özel hastaneler de çalışma imkanları var.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:55
Aile Bilimleri ve Tüketici Öğretmenliği

Mezunlar kız meslek liseleri, pratik kız sanat okulları ve halk eğitim merkezlerinde ev ekonomisi, ev araçları, ev idaresi öğretmeni olarak görev yapabildikleri gibi, hastane, bakım evleri, kreş ve turizm kuruluşlarında da çalışma imkanı bulabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:56
Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği

Bölümün amacı yaygın eğitim kurumlarına, pratik kız sanat okullarına mesleki alanda branş öğretmeni yetiştirmektir. Bu bölümün bitirenler kız meslek liseleri, pratik kız sanat okulları ve halk eğitim merkezlerinde öğretmenlik yapabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:56
Aktüarya

Aktüerya programının amacı, sosyal güvenlik kurumlarında ve sigorta şirketlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir. Aktüerler sigorta şirketlerinde, emekli sandığı, sosyal sigortalar kurumu gibi resmi sosyal güvenlik kurumlarında görev alırlar.

Programın Amacı: Aktüerya programının amacı, sosyal güvenlik kurumlarında ve sigorta şirketlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Aktüerya programında matematik, istatistik, sosyoloji, hukuk, iktisat alanları ile ilgili çeşitli derslerden başka, insan kaynakları yönetimi, pazar yönetimi, hayat sigortacılığı, vergi analizi, finansal piyasalar ve kurumlar, sigorta sözleşmeleri, emeklilikte sosyal güvenlik teorisi, vergi mevzuatı gibi dersler okutulur ve bir proje çalışması yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Aktüerya programına girmek isteyenlerin analitik düşünme gücüne sahip, matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, ayrıntı ile ilgilenmekten sıkılmayan, dikkatli ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mezunlar "Aktüer" ünvanı ile görev alabilirler. Aktüerlerin başlıca görevi sigorta programları hazırlamaktır. Aktüer yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına bakarak bunların gelecekte ortaya çıkabilme olasılığını hesaplar ve sonuçları tablo ve grafiklerle gösterir; bunlara dayanarak çalıştığı sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerini, tarifelerini belirler.

Çalışma Alanları: Aktüerler sigorta şirketlerinde, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu gibi resmi sosyal güvenlik kurumlarında görev alırlar. Türkiye'de endüstri ve ticaretin gelişmesi ile bu alanda yetişmiş insangücüne ihtiyaç artmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:57
Alman Dili ve Edebiyatı

Alman dili ve edebiyatı programında başta Almanya olmak üzere Almanca konuşulan ülkelerin edebiyatları ve kültürleri tarihi gelişim içinde verilmektedir. Mezunlar orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilirler. Dilme bilme avantajı ile özel sektörde de iş bulabilirler. Alman dili ve edebiyatı programında Alman Dili ve başta Federal Almanya olmak üzere Almanca konuşulan ülkelerin edebiyatları ve kültürleri tarihi gelişimi içinde öğretilmektedir.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:57
Almanca Öğretmenliği

Bu bölümün amacı ortaöğretim kurumlarına Almanca öğretmeni yetiştirmektir. Mezunlar orta dereceli resmi ve özel okullarda öğretmen olarak çalışabilmektedirler. Özel sektörde iş bulabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:58
Ambulans ve Acil Bakım Teknisyenliği

Amacı, acil bakımı hastane dışında, profesyonel düzeyde verebilecek elemanları yetiştirmektedir. Acil bakım ve ambulans teknikerleri ambulans servislerinde görev alabilirler.

Programın Amacı: Ambulans ve acil bakım programının amacı, acil bakımı hastane dışında, profesyonel düzeyde verebilecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Ambulans ve acil bakım programında davranış bilimleri, anatomi, fizyoloji, ambulans servisi, acil yardım ve kurtarma çalışmaları, beden eğitimi ve vücut geliştirme dersleri okutulmakta ve 6 hafta süreli staj yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler:Ambulans ve acil bakım programında okumak isteyen kimselerin, insanların duygularını anlayabilen ve onlara yardım etmeye istekli, dikkatli, sorumlu ve acil durumlarda soğukkanlı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Acil bakım ve ambulans programını bitirenler "Tekniker" ünvanı almaya hak kazanırlar. Acil bakım ve ambulans teknikeri acil bakıma ihtiyacı olan kimselerin hastane dışında bakımı ve gerektiğinde bir tedavi kurumuna ambulansla taşınmaları sırasında bakımlarını yapar. Bu elemanlar tıbbi bakımın yanı sıra araç sürücülüğünden de sorumlu olabilirler.

Çalışma Alanları:Acil bakım ve ambulans teknikerle ambulans servislerinde çalışabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:58
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Amerikan Dili ve Edebiyatı ile kültürel gelişmesini inceleyen bölümdür. Bu bölümü bitirenler yabancı dilde veya Türkçe eğitim yapan orta dereceli okullarda yabancı dil öğretmeni veya yükseköğretim kurumlarında okutman olarak görev alabilirler. Ayrıca TRT kurumunda, Dışişleri Bakanlığında, elçiliklerde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında, turizm acentelerinde ve ticari şirketlerde çalışabilirler. Amerikan kültürü ve edebiyatı çalışmalarını İngiliz dili ve edebiyatı programıyla birlikte yürütmekte olup 17. yüzyılda ilk ürünlerini vermeye başlayan ve Amerikalıların yaşayışını ve dünya görüşünü yansıtan Amerikan edebiyatı, her ulusun edebiyatı gibi kendine özgü nitelikleriyle araştırılmakta ve öğretilmektedir.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:59
Anaokulu Öğretmenliği

Bu bölüm 2000 ÖSS�den itibaren artık Sözel Puan türüyle öğrenci almaktadır. Anaokulu öğretmenliği programının amacı, okul öncesi eğitim veren kurumlara öğretmen yetiştirmektir. Mezunlar meslek liselerinde ve okul öğcesi eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 13:59
Anestezi

Anestezi programının amacı ameliyatlarda anestezi işlerinde hekime yardımcı olacak sağlık elemanı yetiştirmektedir. Anestezi teknikeri devlete, üniversitelere veya özel kişilere ait hastanelerde çalışır. Bu alanda yetişmiş elemana ülkemizde büyük ihtiyaç olduğundan mezunlarının hemen iş bulmaları mümkündür.

Programın Amacı: ameliyatlarda anestezi işlerinde hekime yardımcı olacak sağlık elemanı yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bu programda anatomi, fizyoloji, farmakoloji, özel tedavi yöntemleri ve anesteziyoloji gibi meslek dersleri okutulur. Derslerde uygulamalara önemli ölçüde yer verilir.

Gereken Nitelikler:Anestezi programında okumak isteyen bir kimsenin, biyoloji başta olmak üzere, fen derslerine ilgi duyması, bir tıp ekibinin üyesi olarak çalışabilmek için dikkatli, titiz ve sorumluluk sahibi olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Anestezi programını bitiren bir kimseye "Anestezi Sağlık Teknikeri" ünvanı verilir. Anestezi teknikeri her türlü ameliyatlarda hastanın uyutulması için gerekli tıbbi yöntemleri, hekimin yönergeleri doğrultusunda uygular.

Çalışma Alanları: Anestezi teknikeri devlete, üniversitelere veya özel kişilere ait hastanelerde çalışır. Bu alanda yetişmiş elemanına ülkemizde büyük ihtiyaç olduğundan mezunların hemen iş bulmaları mümkündür.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:00
Antep Fıstığı Tarımı ve Teknolojisi

Sadece Gaziantep�te bulunan bu bölüm, antep fıstığının yetiştirilmesi, işlenmesi ve değerlendirilmesi konularında çalışacak ara eleman yetiştirilmesini amaçlar. Mezunlar genellikle Gaziantep yöresinde çalışma imkanı bulurlar. Yüksekokulunda bahçe bitkileri ile ilgili bilgilerde verilir.

Programın Amacı: Antepfıstığı yetiştirilmesinde karşılaşılan sorunları çözecek ve tarımsal sanayide çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Antepfıstığı Tarımı ve Teknolojisi programında matematik, bapçe bitkileri yetiştiriciliği, antepfıstığı çeşitleri, fidan yetiştirme teknikleri, antepfıstığının ekolojik istekleri, antepfıstığı amaçları ve özellikleri, antepfıstığının hasat sonu fizyolojisi, hastalık ve zararlıları, antepfıstığı işleme tekniği gibi dersler kutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler:Antepfıstığı Tarım ve Teknolojisi programında okumak isteyenlerin biyolojiye, özellikle botanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, açık havada çalışmaktan ve bitki üretmekten hoşlanan insanlarla (özellikle çiftçilerle) iyi iletişim kurabilen bedence sağlam ve dayanıklı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu programı bitirenlere "Önlisan Diploması" ve "Antepfıstığı Teknikeri" ünvanı verilir. Antepfıstığı Tarım ve Teknolojisi teknikeri ziraat mühendisine yardımcı bir eleman olup Bahçe kurma aşamasında planlamanın yapılması, yetiştirilecek materyalin seçilmesi, yetiştiricilikte sorunların tespiti ve giderilmesi, Antepfıstığının işlenmesi ve pazarlanması konularında uygulamaya yönelik çalışmalar yapar.

Çalışma Alanları:Antepfıstığı Tarım ve Teknolojisini bitirenlere tarım Bakanlığına bağlı kuruluşlarda tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinde ve ilgili konuda faaliyet gösteren enstitü ile özel kamu ve işletmelerinde çalışabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:00
Arap Dili ve Edebiyatı

Arap Dili ve Edebiyatı programında Arapça dilbilgisi, çeşitli klasik ve modern metinlerin Türkçe�ye çevirileri, Arapça konuşma ve kompozisyon denemeleri yapılmakta ve Arap dili ve edebiyatı ile ilgili eğitim verilmektedir. Mezunlar kütüphanelerde, müzelerde, Diyanet İşleri Başkanlığında çalışabilecekleri gibi orta dereceli okullarda (imam hatip liseleri) öğretmenlik yapabilirler. Arap dili ve edebiyatı programında Arapça dil bilgisi, çeşitli klasik ve modern Arapça metinlerin Türkçe'ye çevirileri, Arapça konuşma ve kompozisyon denemeleri ve Arap dili ve edebiyatı ile ilgili eğitim yapılmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:01
Arıcılık

Arıcılık programının amacı, bal ve diğer arı ürünlerinin üretilmesi, muhafazası, pazarlanması ve teknolojisinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Arıcılık teknikerleri, Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarına bağlı Zirai Araştırma Enstitülerinin, arıcılık istasyonlarında, çiftçi eğitim şubelerinde görev alabilecekleri gibi özel sektöre bağlı arı yetiştirme birimlerinde çalışabilirler veya kendileri arıcılık yapabilirler.

Programın amacı: Bal ve diğer arı ürünlerinin üretilmesi, muhafazası, pazarlanması ve teknolojisinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Arıcılık programında zirai botanik, analitik kimya, zooloji ve arının zoolojideki yeri, arı ekolojisi, bal ve bal teknolojisi, balmumu, polen, arısütü, propil üretimi, işleme ve muhafaza yöntemleri, bilgisayar ve programlama gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Arıcılık programından öğrenim görmek isteyenlerin biyolojiye, özellikle zoolojiye ilgi duymaları, açık havada çalışmaktan hoşlanan, girişimci kişiler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Arıcılık programında mezun olanlara "Arıcılık Teknikeri" ünvanı verilir. Arıcılık teknikeri ziraat mühendisinin gözetim ve denetimi altında arıların bakımı, ırklarının geliştirilmesi, bal, balmumu, polen ve arısütü ürünlerinin üretilmesi ve pazarlanması gibi işleri planlar ve yürütür.

Çalışma Alanları: Arıcılık teknikerliği, Orman, Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarına bağlı Zirai Araştırma Enstitülerinin arıcılık bölümlerinde, arıcılık istasyonlarında, çiftçi eğitim şubelerinde görev alabilecekleri gibi özel sektöre bağlı arı yetiştirme birimlerinde çalışabilirler veya kendileri arıcılık yapabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:01
Arkeoloji ve Sanat Tarihi

Türkiye�de ve dünyada üretilmiş sanat eserlerinin, kronolojik gelişmelerinde ve yöresel boyutlarında ele alınarak, kültür ve uygarlıkları konusunda ele alınarak, kültür ve uygarlıları konusunda eğitim ve araştırma yapılır. En temel çalışma alanı müzelerdir. Ayrıca MTA, Kültür Bakanlığı gibi kuruluşlarda da çalışılabilir.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:02
Arşivcilik

Yazılı veya görsel dökümanların korunmasını sağlayarak, istenildiği zaman ve istenildiği şekilde ilgili kişilere verilmesini amaçlayan bir bölümdür. Mezunlar Devlet Arşiv Genel Müdürlüğü arşivinde, Cumhuriyet Dönemi Arşivinde, gazete, ve hastane arşivlerinde, kütüphanelerde çalışabilirler. Yabancı dil bilmek mezunların ücret düzeyini büyük ölçüde etkiler. Meslek eğitimi görmüş arşivci sayısı çok fazla olmadığından iş bulma imkânı bugün ve yakın gelecek için elverişlidir.

Programın Amacı: Arşivcilik programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucu oluşan belgeleri koruyan birimlerin kurulmasına ve işletilmesine ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Arşivcilik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılda kütüphanecilik programında okutulan dersler aldırılır. Daha sonra belge ve belge bilim, kataloglama ve sınıflama, bilgisayar gibi dersler verilir. Ayrıca öğrenciler çeşitli arşivlerde uygulama yaparlar.

Gereken Nitelikler: Arşivcilik programında okumak isteyen öğrencilerin, sosyal bilimlere ve özellikle tarihe ilgili, sözel düşünme ve analiz yeteneği ile belleği güçlü kimseler olmaları ve bir yabancı di l bilmeleri eğitimde başarılarını artırır. Bu alanda çalışmak isteyenlerin kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları da gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Arşivcilik programını bitirenlere "Arşivci" ünvanı verilir. Arşivci, arşive gelen kitap, belge ve malzemenin tarih, konu ve ilgili olduğu kuruluşlara göre sınıflandırılması, düzenlenmesi, korunması, arandığında bulunarak ilgili yerlere gönderilmesi, yabancı dilde ya da eski harflerle yazılmış eserlerin tercüme ettirilerek çalışmalarda kaynak olarak değerlendirilmesi ve hizmete hazır halde tutulması, arşivdeki malzemenin bakım ve temizliğinin sağlanması gibi işleri yapar.

Çalışma Alanları: Arşivciler, devlet arşivlerinde, askeri arşivlerde, özel kuruluşların arşiv ölümlerinde görev alabilirler. Günümüzde kurum ve kuruluşların ürettikleri belgelerin hızla artışı arşivcilere duyulan gereksinimi de artırmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:02
Astronomi ve Uzay Bilimleri

Evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vs.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Liselerde matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği, Meteoroloji Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında, rasathanelerde, çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak çalışılabilir.

Programın Amacı: Astronomi ve uzay bilimleri programının amacı, evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vb.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleyecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Fen fakültelerine bağlı astronomi ve uzay bilimleri programda eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre içinde okutulan derslerin yarısından fazlası temel matematik ve fizik dersleridir. İkinci grupta okutulan derslerden bazıları ise, genel astronomi, astronomik aletler, astronomi tarihi, istatistik astronomi, astrofizik, güneş fiziği, gök mekaniği, küresel astronomi, radyo astronomi ve benzeridir. Uygulamalı derslerde bölümlere bağlı rasathanelerden yararlanılır.

Gereken Nitelikler:Bir kimsenin astronomi ve uzay bilimleri programında başarılı olabilmesi için, her şeyden önce, üstün bir akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip, bu bilim dalına ciddi bir ilgi duyan, sabırlı bir gözlemci olması gereklidir. Astronomi ve uzay bilimleri programının dersleri genellikle matematik ve fizik konularını kapsadığı için, bu programa girmek isteyen kimselerin lisede fizik ve matematik derslerinde ortalamanın üzerinde bir başarı göstermiş olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Astronomi programını bitirenlere "Astronom" ünvanı verilir. Astronomi genelde astronometri ve astrofizik şeklinde iki anabilim dalından oluşur. Birincisinde evrendeki maddelerin konumları, hareketleri, genel özellikleri araştırılırken, ikincisinde gök cisimlerinin fizik yapıları incelenir. Astronomlar yerden ve uzaydan gözlemler yaparak, gezegenlerin hareketleri ile ilgili bilgiler toplar, çözümler ve yorumlarlar. Astronomlar çalışmalarını optik teleskopla yürütürler, gece gündüz gözlem yapar ve sonra bu gözlem verilerini değerlendirirler.

Çalışma Alanları:Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenler liselerde ve dershanelerde, matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği yapabilirler. Başarılı öğrenciler, yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirler. Mezunların bir bölümü de Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında ve rasathanelerde görev almaktadırlar. Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenlerin çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak, bilgisayar programlarının yazılımı ile ilgili görevleri yürütmekte, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlemevlerinde çalışabilmektedirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:03
Aşçılık

Lokantalarda, konaklama yerlerinin toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.

Programın Amacı: Aşçılık programının amacı toplu yemek yenilen yerlerde yiyecek hazırlama ve mutfak yönetim alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Aşçılık programında besin bilimi, gıda bilimi, yiyecek hazırlama ve standart geliştirme, besin hijyeni, dünya mutfaklarından örnekler, mutfak yönetimi ve denetimi gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Aşçılık programında okumak isteyenlerin tad ve koku duyumları gelişmiş, düzenli çalışma alışkanlığına sahip, dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir özelliktir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Aşçılar çalıştıkları kurumun mutfağından yemek listesini hazırlama, gereken malzemenin alınmasını, alet araç ve gereçlerin bakımını ve yiyeceklerin belli bir plana göre yapımı için diğer çalışanları görevlendirme gibi işleri yürütür. Hazırlanan yiyeceklerin kalitesini denetler ve zevke uygun şekilde sunulması için gerekenleri yapar.

Çalışma Alanları: Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler. İyi yetişmiş yaratıcı aşçılar kolaylıkla yüksek ücretli iş bulabilmektedirler.

MeLanChOLy
Avrupa Topluluğu

Uluslararası düzeydeki ilişkilerin anlaşılması, modern örgütlerin kurulması ile mümkündür. Günümüzde bunların anlaşılıp,uygulamaya konması gerekmektedir. Bunu sağlayabilecek, iktisat, ekonomi, diplomasi konularında akademik bilgiye sahip bireylere gereksinim vardır. İstanbul Üniversitesi�nde olan bölümde birinci sınıfın ilk yarısında iktisat ve temel derlerin yanında yoğun İngilizce dersi verilir. Sonraki sömestrlerde ulusların özellikle Avrupa ülkelerinin ekonomisi, sosyal, siyasal, kültürel yapılarını içeren dersler verilir. Mezunlar Devlet Planlama Teşkilatlarında, konsolosluklarda görev alabilirler.

Programın Amacı: Avrupa Topluluğu programının amacı, Gümrük Birliği süresinde ve tam üyelik halinde çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarının bünyelerinde yapmaları gereken değişiklikleri gerçekleştirecek ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Avrupa Topluluğu programında iktisat, temel hukuk, bilgisayar, Avrupa Birliği (AB) hukuku, AB Tarihçesi, AB Türkiye İlişkileri, AB'nin gümrük kodu ve idari formaliteleri gümrük birliğinin temel esasları, AB'nin ortak tarım politikası, AB'de ortak ticaret politikası ve devlet yatırımları gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Avrupa Topluluğu programında okumak isteyenlerin sosyal bilimlere, özellikle ekonomi, sosyoloji, hukuk konularına ilgili ve bu alanda başarılı, topluluğa üye ülkelerden herhangi birinin dilini bilen ve öğrenmeye istekli olan, genel kültür düzeyi ve başkaları ile iletişim kurabilme yeteneği gelişmiş kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Avrupa Topluluğu programını bitirenlere Avrupa Topluluğu Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Avrupa Topluluğu meslek elemanı çalıştığı kurumda, gümrük birliğine giriş sürecinde yaptırılması gereken mevzuat (yönetmelik, yönerge vb.) değişikliklerini belirleyip uygular. Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomik mevzuatını işler ve gerekli uyum işlemelerini yapar. Görüldüğü gibi bu meslek elemanları kapalı ortamlarda hukuk ve iktisat konuları ile ilgili büro işleri yapmaktadır.

Çalışma Alanları: AT programı mezunları çeşitli meslek odaları, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kuruluşların AB birimlerinde, şubelerinde, AB ile ilgili konularda araştırma ve danışmanlık yapan vakıf ve şirketlerde, dış ticaret firmalarında Gümrük müşaviri olarak çalışabilmektedirler.

MeLanChOLy
Bağcılık

Bağcılık programının amacı, kaliteli üzüm yetiştirme ve üzümden şarap, sirke vb. Ürünlerin imali konularında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir. Bağcılık teknikerleri kamu sektörüne veya özel sektöre ait bağlarda ve şaraphanelerde görev alabilirler.

Programın Amacı: Bağcılık programının amacı, kaliteli üzüm yetiştirme ve üzümden şarap, sirke vb. ürünlerin imali konularında çalışacak insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bağcılık programında zirai botanik, zirai meteoroloji,bağ hastalıkları, asmanın tanımı, toprak bilgisi, bağlarda yabani otlar, şarap ve şıra teknolojisi ve bilgisayar gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bağcılık programına girmek isteyenlerin biyoloji ve özellikle botaniğe ilgi duymaları ve açık havada çalışmaktan hoşlanmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bağcılık programını bitirenlere "Bağcılık Teknikeri" ünvanı verilir. Bağcılık teknikeri kaliteli üzüm elde etmek için asmaların aşılanması, toprağın gübrelenmesi, asmaların zararlılardan korunması, üzümlerin kurutulması veya işlenerek şarap, sirke, meyve suyu yapılması ile ilgili işleri yürütür. Bağcılık teknikeri ziraat mühendisinin gözetimi ve denetimi altında çalışır.

Çalışma Alanları: Bağcılık teknikerleri kamu sektörüne veya özel sektöre ait bağlarda ve şaraphanelerde görev alabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:04
Bahçe Bitkileri

Programın Amacı

Bahçe bitkileri programının amacı, bağ ve bahçelerde çeşitli sebze ve meyvelerin bilimsel yöntemlerle yetiştirilmesi, türlerinin geliştirilmesi, ürünlerin toplanması, korunması ve pazarlanması konularında çalışacak insangücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Bahçe bitkileri programında matematik, fizik, kimya, jeoloji ve ekonomi gibi temel derslerden başka; tarımsal ekoloji, toprak bilgisi, bitki besleme ve toprak verimliliği, tarım ekonomisi, genel bağcılık, meyve yetiştirme ilkeleri, bahçe bitkileri fizyolojisi ve bahçe bitkilerinin ıslahı gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler

Bahçe bitkileri alanında çalışmak isteyen kimselerin temel bilimlere ve özellikle botaniğe karşı ilgili ve bu alanda başarılı, açık havada çalışmaktan hoşlanan, araştırma ve inceleme merakı olan kimseler olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Bahçe bitkileri programını bitirenlere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir. Bahçe bitkileri alanında yetişen bir ziraat mühendisi bahçe bitkilerinin dikim zamanı, kullanılacak gübre türü, ürünlerin farklı iklim ve toprağa uyumu, bitki hastalıkları, yüksek verimli ve kaliteli meyve ağaçları, sebze ve süs bitkileri gibi bahçe bitkilerinin üretimini geliştirici denemeler için tohum ıslahı çalışmaları yapar; bahçe ürünlerinin toplanması, depolanması ve pazarlanması ile ilgili metotlar geliştirir.

Çalışma Alanları

Bahçe bitkileri ziraat mühendisi Çukobirlik, Antbirlik gibi tarım kooperatiflerinde Orman, Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarına bağlı fidanlıklarda görev alabilir veya kendisi bahçe bitkileri üretimi yapabilir.

MeLanChOLy
Bahçe Ziraatı

Programın Amacı

Bahçe ziraatı programının amacı meyve ve sebzelerin üretimi, depolanması ve pazarlanması alanında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Bahçe ziraatı programında matematik, istatistik, ekonomi, toprak bilgisi, bağcılık, meyve yetiştirme, süs bitkilerinin çoğalması, sebze yetiştirme, bahçe bitkileri zararlıları, budama bahçe ürünlerinin muhafazası ve çoğalması gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler

Bahçe bitkileri programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili, bitki yetiştirmeye meraklı açık havada çalışmaktan hoşlanan, dikkatli kimseler olmaları gerekir.

Bahçe ziraatı programını bitirenlere "Bahçe Ziraatı Teknikeri" unvanı verilir. Bahçe ziraatı teknikerleri ziraatı, mühendislerine yardımcı olarak meyve, sebze bağ yetiştiriciliğinden ekim, dikim, gübreleme ilaçlama, budama hasat depolama gibi işlemlerin yürütülmesini, denetimini ve kontrolünü sağlarlar. Ziraat teknikerleri genellikle açık havada arazi koşullarında çalışırlar.

Çalışma Alanları

Bahçe ziraatı programından mezun olanlar kamuya veya özel sektöre ait tarım kuruluşlarında görev alabilecekleri gibi, kendi bahçelerinde de çalışabilirler.

MeLanChOLy
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

İç sularda ve denizlerde yaşamakta olan canlıların niteliği, su ürünleri yetiştiriciliği, su ürünleri değrlendirme ve işleme teknolojisi, avlama teknolojisi konularında eğitim ve araştırma yapar. Su ürünleri denizlerde ve iç sularda faliyet gösteren, her türlü kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda görev alabilirler. Serbest çalışarak da yurt ekonomisine katkıda bulunabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:05
Bankacılık

Bankacılık programının amacı, bankaların çeşitli bölümlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Bankacılık bölümünden mezun olanlar, devlet veya özel sektöre ait bankalarda memur olarak görev alabilirler. Mezunlar kamu sektöründe ve özel sektörde müşteri temsilcisi, banka müfettişi, dealer gibi ünvanlarla görev alırlar ve bankaların çeşitli işlemlerini yürütürler.

Programın Amacı: Bankacılık programının amacı, bankalarda ve çeşitli firmaların para kaynakları ile ilgili birimlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bankacılık programında matematik, hukuk, iktisat, istatistik ve muhasebe alanlarındaki derslerden başka kredi politikası, yatırım bankacılığı, finansal piyasalarda modelleme ve tahmin, merkez bankacılığı, ticari bankalarda finans yönetimi, banka muhasebesi ve raporlama, mali hukuk ve vergi politikası gibi dersler okutulmakta ve proje çalışması yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bankacılık programında okumak isteyenlerin matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, sabırlı, dikkatli ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bankacılık programını bitirenlere lisans diploması verilir. Mezunlar kamu sektöründe ve özel sektörde müşteri temsilcisi, banka müfettişi, dealer gibi ünvanlarla görev çalışırlar ve bankaların çeşitli işlemlerini yürütürler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:05
Bankacılık ve Finans

Bankaların finansal yönetiminde kullanılan temel kavram ve teknikler bölümün kapsamını oluşturur. Bu kapsamda finansal tablolar finansal analiz araçları, finansal planlama ve denetimi, faiz hesapları paranın zaman değeri, yatırım kararları, kâr dağıtım kararları, çalışma sermayesinin yönetimi, uzun süreli finanslama ve sermaye piyasaları incelenir.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:06
Bankacılık ve Sigortacılık

Bankalarda ve özel sigorta şirketlerinde çalışacak ara elemanları yetiştirmeyi amaçlar.

MeLanChOLy
Basın Yayın

Basın yayın programı, basın, radyo, televizyon, halkla ilişkiler, sinema, reklamcılık ve turizm gibi kitleye yönelik alanlarda eleman yetiştirmeyi amaçlamaktır. Bu amaçla toplumsal , siyasal ve ekonomik olayları kavramayı sağlayacak biçimde çok yönlü kültür, teknik ve uzmanlık bilgileri vererek Türkiye�nin iletişim yaşamına ilişkin konularda eğitim ve araştırma yapmaktadır.

MeLanChOLy
Baskı Sanatları

Programın Amacı

Baskı sanatları programının amacı çoğaltma yoluyla uygulanan her türlü baskı tekniklerini çağın teknolojik gelişimi doğrultusundaki sanat anlayışı ile bütünleştirebilecek elemanları yetiştirmektir.

Öğretimin ilk yılında temel sanat eğitimi dersi, bölümün özelliği doğrultusunda ağırlıklı olarak verilir. Daha sonraki yıllarda, yine alanın özelliğine göre, sanat becerisini ve sanat kültürünü geliştirici dersler okutulur. Süre olarak uygulamalı dersler kuramsal derslere oranla daha fazladır.

Gereken Nitelikler

Baskı sanatları bölümüne önkayıt sistemiyle öğrenci alınmaktadır. Bu alanda çalışmak isteyenlerin resim ve sanat tarihi alanlarına ilgi duymaları, genel akademik yetenek yanında araştırma ve gözlem gücüne sahip, yetenekli ve yaratıcı bir kişi olmaları beklenir.

Bu programdan mezun olanlara "Baskı Sanatçısı Unvanı" verilir. Baskı sanatları bölümü mezunları çoğaltma yoluyla uygulanan her türlü baskı tekniklerini çalıştıkları işte uygularlar.

Çalışma Alanları

Bu diplomaya sahip olanlar çeşitli kamu kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi özel reklam, basım-yayım kuruluşlarında da çalışabilir. Ayrıca bu meslek serbest çalışmaya da oldukça elverişlidir. Ancak bu kişinin yeteneğine ve bölgenin ekonomik durumuna bağlıdır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:07
Batı Dilleri ve Edebiyatları

Programın Amacı

Bu grupta bir çok batı ülkesinin dil ve edebiyatları ve dil bilimi üzerinde eğitim yapan programlar bulunmaktadır.

İngiliz dili ve edebiyatı programında İngilizce yazma, okuma, anlama ve konuşma yetileri geliştirilmekte ve İngiliz edebiyatının çeşitli dönemleri ele alınarak, edebi eserler yazıldıkları çağın siyasal yaşamı ve fikir akımları çerçevesinde değerlendirilmektedir. Fransız dili ve edebiyatı programında Fransız dil bilgisi geliştirilmekte ve Fransız edebiyatı tarihi, önemli Fransız yazarları ve edebi akımları incelenerek öğretilmektedir. Alman dili ve edebiyatı programında Alman Dili ve başta Federal Almanya olmak üzere Almanca konuşulan ülkelerin edebiyatları ve kültürleri tarihi gelişimi içinde öğretilmektedir. Amerikan kültürü ve edebiyatı çalışmalarını İngiliz dili ve edebiyatı programıyla birlikte yürütmekte olup 17. yüzyılda ilk ürünlerini vermeye başlayan ve Amerikalıların yaşayışını ve dünya görüşünü yansıtan Amerikan edebiyatı, her ulusun edebiyatı gibi kendine özgü nitelikleriyle araştırılmakta ve öğretilmektedir. İtalyan dili ve edebiyatı programında İtalyan dilinin gramer yapısı incelenmekte, İtalyan edebiyat ve kültürünü başlangıçtan günümüze kadar ele alan belli başlı akımlar ve yazarlar araştırılmakta ve bu alanda eğitim yapılmaktadır. İspanyol dili ve edebiyatı programında İspanyolca bilgisi kazandırılmakta ve İspanyol edebiyatı incelenmektedir. Hungaraloji (Macar) dili ve edebiyatı programında Ural dili ailesine bağlı bir dil olan Macar dili, Macar edebiyatı, tarihi ve kültürü ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapılmaktadır. Rus dili ve edebiyatı programında Rus dili ve grameri öğretilmekte ve 19. yüzyıl klasik Rus edebiyatı ve Rusya tarihi üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Leh dili ve edebiyatı programında Leh dili ve bu dille yazılmış edebiyat ürünlerinin özelliklerini inceleyen dersler okutulmaktadır. Slav dilleri ve edebiyatları programında dersler, Slav dilleri kültürleri ve edebiyat ürünleri ile ilgili konuları içermektedir. Çağdaş Yunan dili ve edebiyatı programında Yunanca ve Yunan edebiyatı konusunda eğitim yapılmaktadır. Bulgar dili ve edebiyatı programında dersler, Bulgarca ve Bulgar edebiyatı ile ilgili konuları içermektedir. Dil bilimi programı, dil adı verilen ve değişik ülkelerde çeşitli toplumların birbirinden farklı sembol sistemleri biçiminde kullandıkları, fakat birçok ortak nitelikleri olan iletişim sistemini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu niteliği ile dil bilimi anadil başta olmak üzere çeşitli dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi ile ilgili konularda eğitim vermektedir. İngiliz dil bilimi programında İngilizce'nin yapısı, gramer özellikleri, kelimelerin kökeni ve diğer dillerle ilişkileri ile ilgili konular okutulmaktadır. Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Eskiçağ dilleri ve kültürleri bölümünde, eskiçağda, Önasyada yaşayan kültürlerin dil, din, edebiyat, tarih, sanat gibi yönleri incelenir. Bu bölümdeki programlar ve ilgilendikleri konular aşağıda özetlenmiştir: Hititoloji programında çivi yazısını Eski Babil'den alarak yaygınlaştıran Anadolu'nun göçmen kavmi Hititlerin yaklaşık M.Ö. 1200-1000 yılları arası kültür, edebiyat, din, tarih, sanat, hukuk vb. kültür ürünleri konularında dersler verilmektedir. Latin dili ve edebiyatı programında İtalya'nın Latium bölgesinde doğan ve gelişen Latin dilinin gramer yapısı incelenmekte, bu dille meydana gelen edebiyat ve kültürün Roma İmparatorluğu'nun kuruluşundan yıkılışına kadar kaydettiği gelişmeler ile bu kültür ve edebiyatın modern batı dillerinin kültürünün ve hatta tekniğinin gelişmesine etkisi konularında eğitim yapılmaktadır. Sümeroloji programında M.Ö. 4000 yılının ortalarından İsa'nın doğumuna kadar uzanan sürede Önasya'da oturmuş ve çivi yazısını kullanmış kavimlerin dil, tarih ve kültür tarihleri gibi konularda eğitim yapılmaktadır. Yunan dili ve edebiyatı programı klasik çağ Yunan dili ve edebiyatı, Yunan yarımadası, Ege ve Batı Anadolu'yu kapsayan alanda oluşan Yunan uygarlığı konusunda eğitim yapar.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:08
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

Programın Amacı

Beden eğitim ve spor programının amacı, insanın fizyolojik ve psikolojik kapasitesini sporda en yüksek verim elde edebilmek üzere yönlendirebilen ve kapasiteyi geliştirici teknikleri uygulayabilen sporcuları ve spor eğiticilerini yetiştirmektir.

Beden eğitimi ve spor programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda spor biyolojisi ve uygulamalı fizyoloji, fonksiyonel anatomi ve kineziyoloji, ilkyardım ilkeleri, spor psikolojisi, egzersiz fizyolojisi, psikososyal açıdan spor gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Beden eğitimi ve spor programına girmek için, öncelikle sporun belli bir dalında yetenekli olmak gereklidir. Bu alanda çalışan insanlar bir anlamda eğitici olarak görev yaptıkları için, insanlarla iyi iletişim kurabilmek, sabırlı ve dayanıklı olabilmek bu alanda başarıyı arttırıcı faktörlerdir.

Beden eğitimi ve spor programını bitirenler "Antrenör" olarak görev yaparlar. Antrenörler insanların hangi spor türüne ne derece yatkın olduğunu saptar ve bireyleri yetenekleri doğrultusunda eğitirler

Çalışma Alanları

Antrenörler (spor eğitimcileri) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda, üniversitelerde, okullarda, spor kulüplerinde görev alabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:09
Besicilik

Besicilik programının amacı, büyük ve küçük baş hayvanların beslenmesi ve üretilmesi alanında çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektir. Besicilik programına girmek isteyenlerin, biyolojiye ve ekonomiye ilgili, hayvan yetiştirmekten hoşlanan bilişimci kişiler olmaları gerekir.

Programın Amacı: Besicilik programının amacı büyükbaş ve küçükbaş hayvanların, en üstün verimi elde edecek şekilde yetiştirilmesi konusunda eğitim yapmaktadır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Besicilik programında genetik, tarım ekonomisi, yem bitkileri, hayvan sağlığı ve hijyen, hayvan davranışları, mezbaha tekniği ve et ürünleri hayvansal üretim işletmeciliği, hayvansal ürünlerin pazarlanması gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Besicilik programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili, açık havada çalışmaktan hoşlanan, kirli ve pis kokulu ortamlarda bulunmaktan rahatsız olmayan, bedence sağlam kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Besicilik programını bitirenlere "Besicilik Teknikeri" ünvanı verilir. Besicilik teknikerleri çiftliklerde, varsa ziraat mühendisine, yardımcı eleman olarak görev yapar; besiye alınacak olan hayvanların hayvan pazarından satın alınması, beslenmesi, bakımı, sağlıklarının korunması için önlem alınması piyasa isteklerinin ve besi hayvanlarının uygun olduğu zamanlarda hayvanların pazarlanması gibi işleri yürütürler; çalışma ortamı kirli ve pis kokuludur.

Çalışma Alanları: Besicilik teknikerleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığında, belediyelere veya özel kuruluşlara ait hayvan çiftliklerinde, et entegre tesislerinde görev alabilecekleri gibi kendileri hayvan besiciliği yapabilirler.

MeLanChOLy
Beslenme ve Diyatetik

Beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücü yetiştirilir ve araştırma yapılır. Diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında, yataklı tedavi kurumları, diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapılabilir. Toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışılabilir. Beslenme eğitimcisi olarak. Eğitim kurumlarında çalışılabilir, araştırma ve endüstiri kuruluşlarında görev alınabilir.

Programın Amacı: Beslenme ve diyetetik programının amacı, beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin, sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Beslenme ve diyetetik programında eğitimi süresince temel kimya, biyoloji, fizik, matematik, istatistik, psikoloji, sosyoloji derslerinin yanı sıra beslenme biyokimyası, beslenme ilkeleri ve besinler, fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji, kişisel ve toplumsal sağlık, aile planlaması, toplum beslenmesi ve beslenme hastalıkları epidemiyolojisi, besin kimyası ve analizi, ana-çocuk beslenmesi, kurum beslenmesi, besin kontrolü, yönetim ekonomisi alanlarında dersler verilir. Üçüncü yılın sonunda sağlık ocakları ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde 6 hafta süreli halk sağlığında beslenme, son sınıfta bir yıl süreli hastane ve kurumlarda beslenme stajı yaptırılır.

Gereken Nitelikler:Beslenme bilimi biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve besin bilimi ile yakından ilgili bir alandır. Bu nedenle, beslenme ve diyetetik alanında çalışacak kişilerin doğa bilimlerine meraklı ve bu alanda iyi yetişmiş olmaları gerekir. Ayrıca sabırlı, başkaları ile işbirliği yapabilen, düşüncelerini başkalarına aktarıp onları etkileyebilen kimseler bu alanda başarılı olabilirler.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Dört yıllık eğitimi başarı ile tamamlayanlara "Diyetisyen" ünvanı verilir. Diyetisyen sağlık hizmetleri sınıfı içerisinde yer alır. Başarılı öğrenciler, beslenme ve diyetetiğin yanı sıra biyokimya, anatomi, fizyoloji, halk sağlığı ve metabolizma dallarında lisansüstü eğitime devam edebilirler. Diyetisyenler, yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyeni ve halk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar. Yönetici diyetisyen hastane, okul, yurt, endüstri ve kamu kuruluşları gibi kurumlara, besin maddelerinin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisiyle uğraşır. İnsanların en iyi ve en ekonomik yönden beslenebilmesi için gerekli beslenme planlamasını yapar, uygulanmasını denetler. Tedavi diyetisyeni, hastaların durumuna göre verilecek özel diyetleri düzenler, yemeğin hastaya verilmesini ve hasta tarafından tüketilmesini sağlar. Taburcu olan ve polikliniğe gelen hastaları, evde uygulamaları gereken diyet konusunda eğitir. Halk sağlığı diyetisyenleri sağlık merkezlerinde görev alırlar ve halkın sağlıklı beslenmesi için gerekli önerilerde bulunurlar. Ayrıca diyetisyenler gıda teknolojisinde eğitimci ve danışman olarak da çalışmaktadırlar.

Çalışma Alanları: Mezunların çalışma alanları dört grupta toplanabilir:

1. Diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında yataklı tedavi kurumları diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapabilirler.
2. Toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışabilirler.
3. Beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında çalışabilirler.
4. Araştırma ve endüstri kuruluşlarında görev alabilirler.

Diyetisyenlik ülkemizde yeni gelişen bir meslek alanıdır. Okullarda, sosyal hizmet kurumlarında, hastanelerde, kamu ve endüstri kuruluşlarında vb yerlerde diyetisyenin çalışmalarından yararlanma eğilimi artmaktadır. Bu nedenle iyi yetişmiş bir diyetisyenin iş bulma sorunu olmayabilir.

MeLanChOLy
Bilgi ve Belge Yönetimi

Yazılı veya görsel dökümanların korunmasını sağlayarak, istenildiği zaman ve istenildiği şekilde ilgili kişilere verilmesini amaçlayan bir bölümdür. Mezunlar Devlet Arşiv Genel Müdürlüğü arşivinde, Cumhuriyet Dönemi Arşivinde, gazete, ve hastane arşivlerinde, kütüphanelerde çalışabilirler. Yabancı dil bilmek mezunların ücret düzeyini büyük ölçüde etkiler. Meslek eğitimi görmüş arşivci sayısı çok fazla olmadığından iş bulma imkânı bugün ve yakın gelecek için elverişlidir.

Programın Amacı: Arşivcilik programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucu oluşan belgeleri koruyan birimlerin kurulmasına ve işletilmesine ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Arşivcilik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılda kütüphanecilik programında okutulan dersler aldırılır. Daha sonra belge ve belge bilim, kataloglama ve sınıflama, bilgisayar gibi dersler verilir. Ayrıca öğrenciler çeşitli arşivlerde uygulama yaparlar.

Gereken Nitelikler: Arşivcilik programında okumak isteyen öğrencilerin, sosyal bilimlere ve özellikle tarihe ilgili, sözel düşünme ve analiz yeteneği ile belleği güçlü kimseler olmaları ve bir yabancı di l bilmeleri eğitimde başarılarını artırır. Bu alanda çalışmak isteyenlerin kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları da gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Arşivcilik programını bitirenlere "Arşivci" ünvanı verilir. Arşivci, arşive gelen kitap, belge ve malzemenin tarih, konu ve ilgili olduğu kuruluşlara göre sınıflandırılması, düzenlenmesi, korunması, arandığında bulunarak ilgili yerlere gönderilmesi, yabancı dilde ya da eski harflerle yazılmış eserlerin tercüme ettirilerek çalışmalarda kaynak olarak değerlendirilmesi ve hizmete hazır halde tutulması, arşivdeki malzemenin bakım ve temizliğinin sağlanması gibi işleri yapar.

Çalışma Alanları: Arşivciler, devlet arşivlerinde, askeri arşivlerde, özel kuruluşların arşiv ölümlerinde görev alabilirler. Günümüzde kurum ve kuruluşların ürettikleri belgelerin hızla artışı arşivcilere duyulan gereksinimi de artırmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:10
Bilgisayar Destekli Muhasebe

İşletmelerde meydana gelen ve para ile ifade edilebilen (finansal) işlemleri kayıtlara geçirerek bunlardan doğan sonuçları saptama ve yorumlama işlemlerinin yürütülmesini sağlayana muhasebe denir. Bu bölümde muhasebe işlemlerinin bilgisayar programları ile tabibini yapabilecek, muhasebeyle ilgili bilgisayar programlarını kullanabilecek ara elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:10
Bilgisayar Destekli Tasarım

İlk yıl makine-resim �konstrüksiyon bölümü ile aynı dersler görülmekte. İkinci sınıftan itibaren ise bölüm dersleri bilgisayar ağırlıklı olarak gelişmektedir. İyi derece teknik çizim yapabilen ara elemanlar yetiştirmeyi amaçlayan bölümde, teknik çizim programları öğretilmektedir. Bölüm mezunları kamu kesiminde çalışabileceği gibi özel mühendislik ve mimarlık bürolarında iş bulabilmektedir.

Programın Amacı: Bilgisayar destekli tasarım programının amacı, fabrika ve işletmelerin araştırma ve geliştirme birimlerinde, bilgisayarla model çizimi yapacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar destekli tasarım programında matematik, tasarı geometri, bilgisayarlı tasarım, çevre ve ürün tasarımı, bilgisayar destekli çizim, endüstri ürünleri tasarımı engonomi ve mukavemet gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler:Bilgisayar destekli tasarım programında okumak isteyenlerin matematik, geometri ve fiziğe ilgili ve bu konularda başarılı, uzay ilişkilerini görebilme, şekil ve çizimleri tasarlayıp çizebilme yeteneklerine sahip, dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar destekli tasarım programını bitirenlere "Bilgisayar Destekli Tasarım Teknikeri" ünvanı verilir. Bilgisayar destekli tasarım teknikerleri özel sektöre ait fabrikalarda çalışırlar ve üretilecek ürünün, çeşitli üretim aşamalarında ayrıntılı çizimlerini yapar. Üretilen ürünün, bilgisayar ortamında modellenmesini yapar, bilgisayar nümerik kontrol tezgâhlarının programlarını yaparlar.

Çalışma Alanları:Üretimde insan emeği azalıp otomasyon arttıkça bilgisayar destekli tasarımcılara gereksinim giderek artmaktadır. Özel sektör araştırma geliştirme faaliyetlerine ve yaratıcılığa önem verdikçe bu meslek elemanları da giderek daha çok aranan elemanlar olacaklardır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:11
Bilgisayar Destekli Teknik Çizim

Bilgisayar destekli tasarım bölümü ile aynı amaca sahip bölümde sadece isim farklılığı söz konusudur.
Programın Amacı: Bilgisayar destekli çizim programının amacı bilgisayarla mimarı ve statik çizim veya pafta üzerinde elle çizim yapabilen elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar destekli çizim programında matematik, bilgisayar yapı malzemeleri, betimsel geometri, model yapımı, çizim, bilgisayar destekli çizim, inşaat kuralları gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler:Bilgisayar destekli çizim programında okumak isteyenlerin şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, tasarım ve çizim yeteneklerine sahip görme ve ellerini kullanmada güçlüğü olmayan dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar destekli çizim programını bitirenlere "Önlisans Diploması" ve "Bilgisayar Destekli Çizim Teknikeri" ünvanı verilir. Bilgisayar destekli çizim teknikeri mimarı tarafından hazırlanan projeyi okuyup bunun bilgisayar ortamında Autocad programı ile geliştirilmiş çizimini yapar.

Çalışma Alanları:Bilgisayar destekli çizim teknikerleri devlete ait kuruluşların inşaat birimlerinde özel mimarlık ve mühendislik bürolarında görev alabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:11
Bilgisayar Donanımı

Bilgisayar Donanımı programının amacı, bilgisayar sistemlerinin kurulması, çalıştırılması, bakım ve onarımı alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir. Bilgisayar donanımı teknikerleri kamu sektörüne ve özel sektöre ait bilgisayar kullanılan bütün kuruluşlarda çalışılabilir. Ülkemizde bilgisayar kullanımı giderek artmakta ve bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Programın Amacı: Bilgisayar donanımı programının amacı, bilgisayar sistemlerinin kurulması, çalıştırılması, bakım ve onarımı alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar donanımı programında matematik, teknik resim, temel elektronik, lojik devreler, elektronik devreler, endüstriyel elektronik, sayısal kontrol, bilgisayar programlama ve mikrobilgisayar gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler:Bu alanda öğrenim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini matematik ve fizik konularında iyi yetiştirmelidirler. Mekaniğe ilgili, şekil yeteneği ve mantığı güçlü kimseler bu alanda başarılı olabilirler.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar donanımı programını bitirenlere "Bilgisayar Donanım Teknikeri" ünvanı verilir. Bilgisayar donanımı teknikerleri bilgisayar sistemlerinin kurulmasında, bilgisayar mühendislerinin gözetim ve denetimi altında çalışır, sistemin bakım ve onarımını yapar.

Çalışma Alanları:Bilgisayar donanımı teknikerleri kamu sektörüne ve özel sektöre ait bilgisayar kullanılan bütün kuruluşlarda çalışabilir. Ülkemizde bilgisayar kullanımı giderek artmakta ve bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:12
Bilgisayar Enformasyon Sistemleri

Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği programı bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar. Bu bölümün çalışma imkanları Bilgisayar Enformatik Bölümüyle aynıdır.

MeLanChOLy
Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapılır. Yönetim, eğitim, endüstri ve ticaret alanlarında, faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda, bankalarda, bilgisayar donanımı ve yazılımı hazırlayan firmalarda çalışılabilir. Programın Amacı: Bilgisayar mühendisliği programı bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim süresi 4 yıldır. Okutulan dersler bilgisayar donanım yapısı, programlama dilleri, veri yapıları ve algoritmalar, sayısal çözümleme, veri tabanı sistemleri, mantıksal tasarım, mikroişleyiciler, veri iletişim, sistem çözümleme, yönetim bilişim sistemleri gibi meslek derslerinden ve matematik, istatistik, fizik, elektrik, elektronik, ekonomi, işletme yönetimi gibi temel destek derslerinden oluşur. Meslek dersleri laboratuvar uygulamaları ile desteklenir. Öğrenciler kuramsal ve uygulamalı dersler yanında, gerek üniversite bilgisayar merkezlerinde, gerekse üniversite dışında bilgisayar merkezi olan kuruluşlarda yaz stajları yaparlar.

Gereken Nitelikler:Bilgisayar mühendisliği programına girmek isteyenlerin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe, üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, dikkatli, sabırlı ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar mühendisliği programını bitirenlere "Bilgisayar Mühendisi" ünvanı verilir. Bilgisayar mühendisleri çeşitli yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyici ve uygulama programcısı, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda ve genellikle bilgiişlem merkezlerinde sistem programcısı, bilgiişlem merkezlerinde yönetmen, yönetim bilişim sistemleri alanında kurucu ve yönetici mühendis, veri tabanı yönetmeni, bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerinin tasarımında ve gerçekleştirilmesinde araştırma-geliştirme mühendisi olarak görev alabilirler. Bu görevlerden ülkemizde en yaygın olanları programcılık ve sistem çözümleyicilik görevleridir. Veri tabanı yönetmeni hemen her türlü kuruluşta, gittikçe önem kazanan veri tabanı uygulamalarında veri tabanının yaratılması ve kullanımı ile ilgili konularda çalışır. Programcı, bir işi bilgisayara yaptırmak ya da bir sorunu bilgisayar yardımıyla çözmek için gerekli işlemleri ve bu işlemlerin uygulama sırasını saptar,bilgisayara verilecek verilerin ve bilgisayardan elde edilecek sonuçların biçimini belirler, bir iş akış şeması hazırlar bu şemaya uygun olarak belirli bir programlama dilinde işlemlere karşı gelen komutları yazar, programın amaca uygun biçimde çalışıp çalışmadığını denetler, varsa eksikleri tamamlayıp yanlışları düzeltir, programı çalıştırır ve gerekirse programın çalışmasıyla ilgili olarak bilgisayar operatörlerine yönerge hazırlar. Sistem çözümleyici belirli bir uygulama sistemiyle ilgili bilgi ve belge akışını, yapılması gereken işlemleri, işlem-zaman ilişkilerini çözümler, aksaklıkları ve darboğazları saptar, uygulamanın iyileştirilmesi için gerekli yöntemleri, kullanılacak araç ve gereci ve çalışacak personeli saptar, her aşamada yapılacak işlerle ilgili ayrıntılı yönergeler hazırlar ve karşılaşılabilecek güçlükler için önlemler alır.

Çalışma Alanları:Bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı ülkemizde bilgisayar mühendisliği bölümü mezunlarının yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışma olanakları vardır.

MeLanChOLy
Bilgisayar Operatörü ve Teknikerliği

Bilgisayar ile ilgili her türlü bakım-onarım program yükleme ve program yazabilen ara elemanları yetiştirmektir. Bilgisayar operatörü ve teknikeri, tüm resmi kurumların bilgi işlem dairelerinde, bilgisayar işlerinde görev alabildikleri gibi bilgisayar işleri yapan özel iş yerlerinde de çalışabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:13
Bilgisayar Öğretmenliği

Bilgisayar Öğretmenliği Programında okul programlarındaki elektronik ve bilgisayar konuları ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışlar için gerekli mesleki eğitimle beraber öğretmenlik formasyon eğitimi verilerek meslek dersi öğretmenleri yetiştirilmektedir.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:14
Bilgisayar Proğramcılığı

Bilgisayar Programcılığı programının amacı, iş hayatının ve toplumsal yaşamın bilgi toplama ve bu bilgileri işleme ile ilgili konularındaki problemlerinin bilgisayarda çözümlenmesi alanlarında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Bölüm mezunlarının çalıştıkları yerlerin çoğunluğu şirketlerin bilgi işlem merkezleri oluşturmaktadır.

Programın Amacı: Bilgisayar programının amacı iş hayatının ve toplumsal yaşamın, bilgi toplam ve bu bilgileri işleme ile ilgili konularındaki problemlerinin bilgisayarda çözümlenmesi alanlarında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bilgisayar programcılığı programında öğretimin ilk yılında genel matematik, programlama dilleri, teknik resim, istatistik ve muhasebe gibi temel dersler verilir. Daha sonraki yıllarda ise ileri düzeyde programlama teknikleri ve uygulamalı mühendislik ve işletme dersleri okutulur.

Gereken Nitelikler:Bu alanda öğrenim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini matematik ve mantık konularında iyi yetiştirmelidirler. Kişinin iyi bir programcı olabilmesi için üzerinde çalışacağı konuyu kavrayabilme ve bunu en ince ayrıntısına kadar bilgisayar diline dökebilme yeteneğine sahip olması gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayar programcılığı programından mezun olan öğrenciler "Bilgisayar Program Teknikeri" ünvanını almaya hak kazanırlar. Mezunlar genelde bilgisayar programcısı olarak çalışmaktadırlar.

Çalışma Alanları:Çalıştıkları kurumların çoğunluğunu şirketlerin bilgiişlem merkezleri oluşturmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:14
Bilgisayar ve Enformatik

Bilgisayar mühendisliği programı sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar. Bu bölümlerden mezun olanlar çeşitli yönetim,endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyici ve uygulama programcısı; bilgisayar donanımı, yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda genellikle bilgi işlem merkezlerinde sistem programcısı, bilgi işlem merkezlerinde yönetmen; yönetim, bilişim sistemleri alanında kurucu ve yönetici mühendis veri tabanı yönetimi; bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerin tasarım ve geçekleştirilmesinde araştırma-geliştirme mühendisi olarak görev yalabilirler. Bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı ülkemizde bilgisayar mühendisliği bölümü mezunlarını yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda bankalarda, üniversitelerde,bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışma imkânları vardır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:15
Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği

Bilgisayar sistemlerini yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve sistemlerin kullanımı konularında çalışacak, araştırma yapacak elemanlar yetiştirilir. Üstün bir sayısal güce sahip olma yanında, dikkatli, sabırlı, yaratıcı kişilik özelliklerine ihtiyaç vardır. Sistem çözümleyici ve uygulama programcısı ve yazılım programı yapan kuruluşlarda öğreticilik görevi yaparlar.

MeLanChOLy
Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama

Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulama programının amacı, işletmelerde muhasebe ve muhasebecilik mesleğinde bilgisayar kullanacak elemanları yetiştirmektir. Mezunlar vergi dairelerinde, kamuya veya özel sektöre ait kuruluşların muhasebe ve vergi birimlerinde görev alabilirler.

Programın Amacı: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları programının amacı, işletmelerin muhasebe birimlerinde işlemleri bilgisayarla yürütecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları programında işletme, muhasebe, ticaret hukuku, organizasyon ve idare, maliyet muhasebesi ile yoğun olarak bilgisayar dersleri okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları alanında çalışmak isteyen kimselerin matematik ve mantık konularında başarılı, belleği güçlü, ayrıntılar üzerinde uzun süre dikkatle çalışabilen, sorumluluk duygusu güçlü kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları programını bitirenlere "Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları meslek elemanları çalıştıkları kurumlarda vergi ve muhasebe kayıtlarını bilgisayarlara kaydederek istenen verilerin kısa zamanda elde edilmesini sağlarlar.

Çalışma Alanları: Mezunlar vergi dairelerinde, kamuya veya özel sektöre ait kuruluşların muhasebe ve vergi birimlerinde görev alabilirler.

MeLanChOLy
Bitki Koruma

Programın Amacı: Bitki koruma programının amacı, bol ve kaliteli bitkisel ürün elde edebilmek için bitkilerin hastalıklardan ve yabancı otlardan korunması konusunda çalışacak insangücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bitki koruma programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilim dersleri yanında; meteoroloji, tarım makineleri, toprak bilgisi, böcek ekolojisi, böcek sistematiği, zirai mücadele organizasyonu ve karantina, meyve ve bağ zararlıları gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler:Bitki koruma alanında çalışmak isteyen kimselerin temel bilimlere, özellikle zooloji ve kimyaya ilgili ve bu alanda başarılı, bilimsel meraka sahip kimseler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bitki koruma programını bitirenlere "Ziraat Mühendisi" ünvanı verilir. Bitki koruma alanında yetişen ziraat mühendisleri zirai mücadele istasyonlarında meyve, sebze, tahıl ve süs bitkilerine zarar veren böcek ve zararlı otlarla mücadele yöntemlerini geliştirir, bitki zararlıları konusunda üreticileri aydınlatır.

Çalışma Alanları:Bitki koruma alanında yetişen ziraat mühendisleri, Orman, Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarına bağlı zirai mücadele istasyonlarında, Tariş, Çukobirlik, Antbirlik gibi kuruluşlarda ve tarım ilaçları yapan fabrikalarda görev alabilirler.

Bitki Koruma Programın Amacı: Bitki koruma programının amacı, bol ve kaliteli bitkisel ürün elde edebilmek için bitkilerin hastalıklardan ve yabancı otlardan korunması konusunda çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Bitki koruma programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilim dersleri yanında; meteoroloji, tarım makineleri, toprak bilgisi, böcek ekolojisi, böcek sistematiği, zirai mücadele organizasyonu ve karantina, meyve ve bağ zararlıları gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır. Gereken Nitelikler:Bitki koruma alanında çalışmak isteyen kimselerin temel bilimlere, özellikle zooloji ve kimyaya ilgili ve bu alanda başarılı, bilimsel meraka sahip kimseler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bitki koruma programını bitirenlere "Ziraat Mühendisi" ünvanı verilir. Bitki koruma alanında yetişen ziraat mühendisleri zirai mücadele istasyonlarında meyve, sebze, tahıl ve süs bitkilerine zarar veren böcek ve zararlı otlarla mücadele yöntemlerini geliştirir, bitki zararlıları konusunda üreticileri aydınlatır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:16
Bitkisel Üretim

Bol ve kaliteli bitkisel ürün elde edebilmek için bitkilerin hastalıklardan, zararlılırdan ve yabancı otlardan korunması bu bölümün inceleme ve araştırma alanına girer. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Tarım Kooperatifleri, Ziraat Bankası, Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, Çay- Kur, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tarımsal İlaç Şirketleri, Toprak Mahsulleri Ofisi gibi kamu kuruluşlarında çalışabilirler. Ayrıca özel ve devlet çiftliklerinde de çalışma imkanı vardır.

MeLanChOLy
Biyokimya

Türkiye�de ilk kez Ege Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Biyokimya, biyolojik sistemlerin organizasyon ve fonksiyonlarını moleküler düzeyde inceleyen bilim dalıdır ve pek çok bilim dalı ile yakından ilişki içindedir. Canlı yaşamı ile ilgili fizik, kimya, biyoloji gibi fen bilimleri, sağlık bilimleri. Beslenme ve çevre olaylarını ilgilendiren konularda bilimsel ve teknolojik alanda gerekli katkıları yapabilecek, etkili ve verimli çalışma disiplinini kazanmış ve girişimcilik yetenekleri ile donatılmış insan gücünün yetiştirilmesinde lisans ve lisansüstü eğitimin verilmesi bölümün amacını oluşturmaktadır.

Mezunlar gıda, ilaç, tıbbi ve kimyasal maddeler, tarım ilaçları, kozmetik ve deterjan sanayileri fermantasyon teknolojisine dayalı sanayi kollarında, üniversite,tıbbi, tarımsal ve çevre araştırma merkezlerinin rutin işlemler ve araştırma labaratuvarlarında görev alabilirler.

Programın Amacı: Biyokimya programının amacı, biyolojik bilimler, sağlık bilimleri, beslenme ve çevre olayları ile ilgili konularda araştırma ve eğitim yapmaktır.

Programda Yer Alan Belli Başlı Dersler: Biyokimya programı "Biyokimyagerlik" ve "Biyoteknoloji Ağırlıklı Kimyagerlik" olmak üzere iki alt dala ayrılmaktadır. Biyokimya programının ilk iki yılında hücre biyoloji, mikrobiyoloji, fizyoloji, histoloji, anorganik kimya, analitik kimya, matematik bilgisayar gibi dersler okutulmaktadır. İkinci yıldan sonra öğrenciler alt dallardan birine yönelmektedirler. Biyokimyagerlik dalına geçenler biyofizikokimya, enzimoloji, ilaç kimyası, beslenme, toksikoloji, klinik kimya, genetik, fermantasyon teknolojisi, endüstriyel hijyen, atık değerlendirmesi ve arıtma yöntemleri gibi dersleri okumakta ve uygulama yapmaktadırlar.

Gereken Nitelikler:Biyokimya alanında çalışmak isteyenlerin biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, bilimsel çalışmalara istekli, meraklı, görme sorunu olmayan kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Biyokimya programını bitirenlere bitirdikleri dala göre "Biyokimyager" veya "Biyoteknoloji Ağırlıklı Biyokimyager" ünvanı verilmektedir. Biyokimyagerler, biyokimya analiz bilimlerinde ve laboratuvarlarında sağlıkla ilgili testleri yapar, yeni test yöntemleri geliştirirler; gıda ve ilaç sektöründe kalite kontrol işlerini yaparlar; projelerin yürütülmesinde görev alırlar.

Çalışma Alanları:Mezunlar, gıda, ilaç, tıbbi kimyasal maddeler, tarım ilaçları, kozmetik ve deterjan sanayileri ve fermantasyon teknolojisine dayalı sanayi kollarında, üniversite, tıbbi tarımsal ve çevre araştırma merkezlerinin rutin işlemler ve araştırma laboratuvarlarında görev alabilirler. Eğitimleri süresince öğretmenlik sertifikası almaları halinde öğretmen adayı olma hakkını kazanabilirler.

MeLanChOLy
Biyoloji

Canlıların, yeryüzünde dağılımı, anatomisi, fizyolojisi üzerinde eğitim ve araştırma yapılır. Biyoloji alanında çalışacak kimse, meraklı bir gözlemci, sabırlı bir araştırmacı olmalıdır. Sağlık Bakanlığı ve SSK�ya bağlı hastanelerde, üniversitelerin tıp fakültelerinde, hidrobiyoloji araştırma merkezlerinde, Çevre,Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarına bağlı kuruluşlarda, özel sektörde, ilaç ve besin endüstrisinde çalışılabilir. Ayrıca biyoloji mezunları liselerde öğretmenlik yapabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:19
Biyoloji Öğretmenliği

Eğitim Fakültelerinde ortaöğretimin (liseler, meslek liseleri, akşam liseleri vb..) öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere eğitim öğretim ve araştırma yapılmaktadır. Biyoloji öğretmenliği bölümü eğitim fakültelerinin bir bölümüdür. Biyoloji öğretmeni olmak isteyenler sezel ufade gücüne sahip olması, insanlarla iyi iletişim kurabilen, sabırlı kimseler olmaları beklenir.

MeLanChOLy
Biyoloji ve Genetik

Programın Amacı: Moleküler biyoloji ve genetik programının amacı, genetik ve biyoteknoloji alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Moleküler biyoloji ve genetik programında biyoloji, kimya, matematik, ve bilgisayardan başka elektrik ve manyetizma, mikrobiyoloji, fizyoloji, gen moleküler biyolojisi gen mühendisliği uygulamaları gibi dersler okutulmakta, staj ve bitirme projesi yaptırılmaktadır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Moleküler biyoloji ve genetik programını bitirenlere "Biyolog" ünvanı verilmektedir. Moleküler biyologlar hastanelerde, sağlık koruma enstitülerinde, ıslah merkezlerinde, ilaç endüstrisinde görev alırlar ve laboratuvarlarda özellikle hücrelerin incelenmesi, genetik yapısının özümlenmesi ve iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yaparlar.

Çalışma Alanları:Moleküler biyologlar üniversitelerin, fen, tıp, ziraat, eczacılık ve veterinerlik fakültelerinde akademisyen olabilirler, TÜBİTAK gibi resmi kurumlarda ve ilaç endüstrisinde araştırmacı, çeşitli sağlık kuruluşlarının laboratuvarlarında yönetici olarak görev alabilirler. Bu bölümün esas amacı, uluslararası düzeyde bilim adamı yetiştirmek olup öğrencilerini bu amacı gerçekleştirecek bireyler olarak yetiştirmeye çalışmaktadır.

MeLanChOLy
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

Biyomedikal cihaz teknolojisi programının amacı, tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazların montajı, kullanımı, bakın ve onarımları alanında çalışacak ara elemanları yetiştirmektir. Biyomedikal cihaz teknolojisi programına girmek isteyenlerin fen bilimlerine ve özellikle fiziğe ilgi duymaları, şekil-uzay ilişkilerini ve mekanik ilişkileri algılama yeteneğine sahip, insanlara yardım etmekten hoşlanan, sorumluluk duygusu güçlü kişiler olmaları beklenir.

Programın Amacı: Biyomedikal cihaz teknolojisi programının amacı, tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazların montajı, kullanımı, bakım ve onarımı alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Biyomedikal cihaz teknolojisi programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilim dersleri, elektrik devreleri, biyofizik, biyokimya, biyomedikal teknoloji, fizyoloji, genel tıp cihazları ve X-Ray cihazları gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler:Biyomedikal cihaz teknolojisi programına girmek isteyenlerin temel bilimlere ve özellikle fiziğe ilgi duymaları, şekil-uzay ilişkilerini ve mekanik ilişkileri algılama yeteneğine sahip, insanlara yardım etmekten hoşlanan, sorumluluk duygusu güçlü kişiler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Biyomedikal cihaz teknolojisi programını bitirenlere "Biyomedikal Cihaz Teknikeri" ünvanı verilir. Biyomedikal cihaz teknikeri, tıpta ve biyolojik bilimler alanında kullanılan alet ve cihazları, şemalarına uygun olarak yerlerine monte eder, sürekli bakımını yapar, arıza olunca yerini saptar ve onarır.

Çalışma Alanları:Biyomedikal cihaz teknikerleri, resmi ve özel hastanelerde, dispanserlerde ve laboratuvarlarda görev alabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:20
Boya Teknolojisi

Boya teknolojisi programının amacı, seramik sanatları alanında çalışacak tasarımcı insangücünü yetiştirmektir. Sanata karşı ilgisi ve yeteneği bulunan, tasarımcı güce sahip olan her adray bu alanda başarılı olabilir. El becerisi ve fiziksel olarak el ve kol sağlığı ön planda düşünülmelidir.

Programın Amacı: Boya teknolojisi programının amacı, boya üretimi yapan işletmelerde mühendislere yardımcı elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Boya teknolojisi programında genel kimya, fizik, organik kimya, analitik kimya, pelimer kimya, fizik, boya teknolojisi, renk bilgisi, kalite kontrol yöntemleri, çevre ve insan sağlığı gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler:Boya teknolojisi programında okumak isteyenlerin kimyaya ilgili ve bu alanda başarılı, renkleri ayırdedebilen, kokudan rahatsız olmayan, beden ve sağlıklı, başkaları ile iyi ilişkiler kurabilen dikkatli ve düzenli kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Boya programını bitirenlere "Boya Teknikeri" ünvanı verilir. Boya teknikeri kimya mühendisine yardımcı bir eleman olup mühendis ve yöneticilerle işçiler arasında iletişimi sağlar; üretim planının uygulanışını denetler, basit labaratuvar ölçümleri yapar; sonuçları karşılaştırır durumu üretim mühendisine bildirir. Vardiya amirliği yapar.

Çalışma Alanları:Boya teknikerleri boya üretimi ve uygulaması yapan her türlü özel işletmede görev alabilir. Boya teknikerleri otomobil servislerinin boyama kısmında da çalışabilmektedirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:20
Budama ve Aşılama

Programın Amacı

Budama ve aşılama programının amacı, ağaçların, asmaların ve süs bitkilerinin budanması, cinslerinin iyileştirilmesi için aşılanması alanında ara insangücünü yetiştirmektir.

Budama ve aşılama programında, odunsu bitkiler botaniği, budama ve aşılamanın ekonomik esasları, bahçe bitkileri ve yetiştirme teknikleri, budamanın fizyolojik esasları, kavakçılıkta üretim ve budama teknikleri gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler

Budama ve aşılama programında başarılı olmak için biyolojiye özellikle botanik konularına ilgili, açık havada çalışmaktan hoşlanan bir kimse olmak gerekir.

Budama ve aşılama programını bitirenlere "Budama ve Aşılama Teknikeri" unvanı verilir. Budama ve aşılama teknikeri, meyve bahçelerinde ağaçları, bağlarda asmaları ve süs bitkilerini budama ve aşılama teknikleri konusunda üreticileri eğitir, aşılama yöntemi ile yeni kültür çeşitlerinin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapar.

Çalışma Alanları

Budama ve aşılama teknikeri Orman, Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarına bağlı Bölge Tarım Müdürlüklerinde, fidanlıklarda, özel sektöre ait çiftliklerde ve bahçelerde çalışabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:21
Bulgar Dili ve Edebiyatı

Bu programda, Bulgar dilinin gramer yapısı incelenmekte, bu dil ile meydana getirilmiş edebiyat ve kültürün başlangıcından günümüze kadar geçirdiği aşamalar üzerine eğitim ve araştırma yapılmaktadır. Bölümden mezun olanlar kütüphanelerde, arşivlerde, TRT kurumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, yükseköğretim kurumları, elçilikler gibi resmi kuruluşlarda turizm acenteleri ve ticari şirketler gibi özel kuruluşlarda iş bulabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:21
Büro Yönetimi

Programın amacı, kurumların üst düzeydeki idareci elemanlarına yönetimde yardımcı olmak üzere eleman yetiştirmektir.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:22
Büro Yönetimi ve Sekreterlik

Programın amacı, kurumların üst düzeydeki idarecilerine elemanlarına yönetimde yardımcı olmak üzere eleman yetiştirmektir. Programa kız ve erkek öğrencilerin mesleğe daha yatkın ve yetenekli oldukları gözlenmektedir. İş bulma konusunda erkek öğrencilerin şansı daha düşüktür. Sekreter olmak isteyen bir kimsenin dikkatli, anlayışlı, nazik ve genel kültür sahibi olması beklenir.

MeLanChOLy
24-11-2008, 14:22
Cam

Programın Amacı: Cam programının amacı, cam endüstrisinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Cam programında matematik ve fizik, inorganik kimya, fiziksel kimya, teknik resim, cam bilimine giriş, mekanik işlemler, yakıt teknolojisi, yüksek sıcaklık reaksiyonları, iş hukuku ve makine bakım tekniği gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler:Cam programında eğitim görmek isteyen kimsenin, fizik ve kimya konularında başarılı, ortalamanın üzerinde bir mekanik yeteneğe sahip olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Cam programını bitirenlere "Cam Teknikeri" ünvanı verilir. Cam teknikeri, kimya mühendisinin gözetim ve denetimi altında cam hamurundan çeşitli cam eşya ve kristal elde edilmesi için planlanan işlemleri yürütür.

Çalışma Alanları:Cam teknikerleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Şişe ve Cam Fabrikalarında görev alabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:08
Cam Seramik

Üniversite-sanayi işbirliği programları çerçevesinde önceleri sadece cam bölümü olarak Türkiye Şişe ve Cam Fabrikalarının desteği ile kurulan bölüm, bu kuruluşun desteğini çekmesinin ardından cam konusunda yoğun olan dersleri azaltılmış seramik sanayi ile ilişkiler kurularak seramik dersleri arttırılmıştır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:09
Cevher Hazırlama

Cevher hazırlama programının amacı, doğada ham olarak bulunan değerli minerallerin değerli olmayan minerallerden ayıklanması ve zenginleştirilmesi işlemlerini yürütecek ara insan gücünü yetiştirmektedir. Cevher hazırlama programında öğrenim görmek isteyen kimselerin fizik ve kimya ile ilgili. El becerisine sahip kimseler olmaları beklenir. Ayrıca bu alana girenlerin kapalı ve sıcak yerlerde çalışmaktan rahatsız olmayacak, bedence güçlü kimseler olmaları da gerekir.

Programın Amacı: Cevher hazırlama programının amacı, doğada ham olarak bulunan değerli minerallerin değeri olmayan minerallerden ayıklanması ve zenginleştirilmesi işlemlerini yürütecek ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Cevher hazırlama programında birinci yıl matematik, fizik, kimya gibi temel bilim dersleri ve ekonomi, ekonomik jeoloji, petorgrafi dersleri; ikinci yılda maden işleme, cevher işleme, maden makineleri, teknik elektrik ve bilgisayar programlama gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler:Cevher hazırlama programında öğrenim görmek isteyen kimselerin fizik ve kimyaya ilgili, el ve kollarını ustalıkla kullanabilen, şekil-uzay ilişkilerini ve mekanik ilişkiler görebilme yeteneğine sahip kimseler olmaları beklenir. Ayrıca bu alana girenlerin kapalı ve sıcak yerlerde çalışmaktan rahatsız olmayacak bedence güçlü kimseler olmaları da gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Cevher hazırlama programını bitirenlere "Cevher Hazırlama Teknikeri" ünvanı verilir. Cevher hazırlama teknikeri ham cevheri saflaştırmak ve zenginleştirmek için zenginleştirme tesislerinde ve hammadde hazırlama ünitelerinde, metalurji mühendisinin gözetimi ve denetimi altında görev yapar.

Çalışma Alanları:Cevher hazırlama teknikerleri cevher hazırlama ve zenginleştirme işleri ile ilgili kamu veya özel sanayi kuruluşlarında çalışabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:09
Coğrafya

Doğal çevrenin özellikleri ile çere-insan ilişkileri, nüfus dağılımı ve ekonomik etkinlikler konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Ortaöğretim kurumlarında ve özel dersanelerde öğretmenlik yapılabileceği gibi, yüksek lisans öğrenimi yapanlar. Meteorolji İşleri Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, MTA, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ve çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:10
Coğrafya Öğretmenliği

Bu bölümde ortaöğretim kurumlarında sosyal bilimler ve coğrafya derslerini verebilecek öğretmenler yetiştirme amacına yönelik eğitim ve araştırma yapmaktadır. Orta dereceli okulların tümünde öğretmen olarak çalışabilirler. Coğrafya öğretmenliğinde, öğretmen fazlalığından söz edilmekteyse de okullaşma oranı arttıkça, coğrafya öğretmenliğine de gereksinim artmaktadır.

Programın Amacı: Coğrafya bölümünde, doğal çevrenin özellikleri ile çevre-insan ilişkileri, nüfus dağılımı ve ekonomik etkinlikler gibi konularda araştırma ve eğitim yapılır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Coğrafya bölümünde 4 yıldır eğitimin ilk iki yılında genel klimatoloji, jeomorfoloji, coğrafi kartografya, beşeri coğrafyaya giriş, genel ekonomik coğrafya, hidrografya ve bitki coğrafyası gibi genel coğrafya derslerine ve teorik bilgilere ağırlık verilmiştir. Son iki yılda ise, Türkiye jeomorfolojisi, uygulamalı jeomorfoloji, uygulamalı klimatoloji, toprak coğrafyası, Türkiye ekonomik coğrafyası, beşeri coğrafyada veri toplama ve değerlendirme yöntemleri, bölgesel Türkiye coğrafyası, ulaşım ve tarım coğrafyası gibi daha çok uygulamaya yönelik dersler okutulmaktadır. Ayrıca, coğrafya öğrencilerine başlangıçta harita bilgisi, grafik ve diyagram-çizim yöntemleri ile değerlendirilme gibi dersler verilir ve öğretim gezileri düzenlenir.

Gereken Nitelikler: Coğrafya alanında çalışmak isteyen bir kimsenin genel akademik yeteneğe, coğrafya yanında, biyoloji, jeoloji gibi doğal; sosyoloji, tarih gibi toplum bilimlerine ilgi duyması, doğayı incelemeye istekli olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Coğrafya bölümünü bitirenler "Coğrafyacı" ünvanı ile görev alırlar. Coğrafyacıların önemli bir kısmı öğretim, bir kısmı ise araştırma alanında çalışırlar ve yaptıkları iş de çalıştıkları kuruma ve çalışma alanına göre değişir. Araştırma alanında çalışan coğrafyacı jeomorfoloji, iklim, bitki örtüsü, toprak, maden ve su kaynakları konularında incelemeler yapar. Coğrafyacı ayrıca, ulaşım sistemi ve ekonomik yapı üzerinde çalışır, haritaları ve istatistiksel verileri değerlendirir.

Çalışma Alanları: Üniversitelerin coğrafya bölümü mezunlarının büyük bir kesimi ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapmaktadırlar. Bunun dışında, yüksek lisans öğrenimi yapanlar, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, MTA, Elektrik İşleri Etüd İdaresi, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarda ve çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler. Ancak, bu kuruluşlardaki teknik eleman kadrolarının sayısının kısıtlı olduğu gözden kaçırılmamalıdır.

MeLanChOLy
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı

Bölümde Türk dilinin yapısı, Türk lehçeleri, bunların özellikleri ve gelişimleri üzedinde durulur. Çağdaş Türk edebiyatının bugünkü durumu ve eserlerini inceler. Bölüm mezunları öğretmen olabilirler. Kültür bakanlığında, Televizyon kanallarında görev alabilirler. Özel yeteneği olanlar gazete ve dergilerde yazarlık, editörlük yapabilirler.

MeLanChOLy
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı

Bu bölümde çağdaş yunan dili ve edebiyatı incelenmekte, yunan dilinin diğer dillerle olan ortak yönleri araştırılmaktadır. Müzeler, tercüme büroları, turizm sektörü çalışma alanlarıdır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:11
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

İşçi-işveren ilişkileri, sosyal güvenlik, servet ve gelir politikaları ve uluslararası planda sosyal politika konularında eğitim yapılır. Ekonomi ve sosyolojiye karşı ilgili, ikna gücüne sahip ve insan ilişkilerinde sabırlı ve başarılı olunmalıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yurtdışı ve yurtiçi ünitelerinde, SSK, Bağkur, Emekli Sandığı gibi sosyal kuruluşlarda, müfettiş veya uzman olarak Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve özel işletmelerin endüstriyel ilişkiler ve sosyal işler bölümlerinin yöneticilik ve danışmanlık hizmetlerinde çalışılabilir. Ayrıca iktisat ve işletme mezunlarının çalışabilecekleri öteki alanlarda da görev alınabilir.

Programın Amacı: Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri programında işçi-işveren ilişkileri, sosyal güvenlik, endüstriyel demokrasi, servet ve gelir politikası, uluslararası planda sosyal politika konularında eğitim yapılır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Üniversitelerin bu programında hukuk, ekonomi, maliye, işletmecilik ve yönetim bilimlerine ilişkin derslerle matematik, sosyal düşünceler ve sosyal politika tarihi, sosyal politika, çalışma ekonomisi, sendikacılık, sosyal güvenlik, endüstriyel demokrasi, gelir ve servet dağılımı, ücretler, kentleşme ve konut politikası, Türkiye ekonomisi ve sosyal yapısı, kooperatifcilik, çalışma sosyolojisi ve psikolojisi istatistik gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Bu alanda öğrenim yapmak isteyenlerin ekonomi ve sosyolojiye karşı ilgili, üstün akademik yeteneğe ve ikna gücüne sahip ve insanlarla iyi ilişkiler kurabilen kimseler beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri programını bitirenler "Çalışma Ekonomisti" ünvanı ile iş piyasası, sosyal sigorta, iş mevzuatı, toplu sözleşme ve sendikacılık konularında araştırma ve incelemeler yaparak, öneriler geliştirirler. Çalışma ekonomistleri ayrıca, devletin genel sosyal politikası ile sosyal güvenlik ve endüstri ilişkileri politikasının planlanma, düzenlenme ve geliştirilmesinde; ilgili bakanlık ve kamu kuruluşlarında, sosyal işlerin düzenlenme ve yürütülmesinde; kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel sektör işletmelerinin çalışma, işçi-işveren ilişkileri ile diğer sosyal işlerinin düzenlenmesi ve yönetiminde de etkili bir rol oynarlar.

Çalışma Alanları: Bu alanda öğrenim görenler, DPT'de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yurtdışı ve yurtiçi ünitelerinde, SSK, Bağkur, T.C. Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kurumlarında, müfettiş veya uzman olarak kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel işletmelerin endüstriyel ilişkiler ve sosyal işler bölümlerinin yöneticilik ve danışmanlık hizmetlerinde çalışabilirler. Çalışma ekonomistlerinin önemli bir çalışma alanı ise sendikalarda danışmanlıktır. Çalışma ekonomistleri ayrıca kamu yönetimi, iktisat ve işletme bölümleri mezunlarının çalışabilecekleri öteki alanlarda da görev alabilirler. Özel sektörde ilerleme kişisel yeteneğe ve yabancı dil bilmeye bağlıdır. Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Açıköğretim fakültesine bağlı olarak eğitim verilen bu bölümde, işçi-işveren ilişkileri, iş hukuku, gelir politikası gibi alanlarda uzman yetiştirilir.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:11
Çay Eksperliği

Çay eksperliği programının amacı, çay bitkisinin yetiştirilmesi, çay yapraklarının işlenerek içilecek çay haline gelmesi, ürünün pazarlanması, işlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Çay eksperlerinin başlıca alanı Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Çaykur�a bağlı kuruluşlar ve özel sektördür.

Programın Amacı: Çay eksperliği programının amacı, çay bitkisinin yetiştirilmesi, çay yapraklarının işlenerek içilecek çay haline gelmesi, ürünün pazarlanması işlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Çay eksperliği programında genel matematik ve genel kimya, iklim bilgisi, bitki beslenmeleri ve gübrelenmesi, zirai mücadele, zirai yayım vehaberleşme ve haberleşme, çay yapımı gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Çay eksperliği programında okumak isteyen bir kimsenin biyolojiye ve ekonomiye ilgi duyması, bitki yetiştirmekten ve açık havada çalışmaktan hoşlanması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Çay eksperliği programını bitirenlere "Çay Eksperi" ünvanı verilir. Çay eksperi, çay ekim alanlarını belirler, kaliteli çay bitkisinin yetiştirilmesinde gözetilecek hususlar konusunda üreticileri aydınlatır, kaliteli çay yapraklarının alımı, çayın üretimi ve pazarlanması ile ilgili işlemleri yürütür.

Çalışma Alanları: Çay eksperlerinin başlıca çalışma alanı, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çaykura bağlı kuruluşlardır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:12
Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü

Ülkemizde ve dünyada artan nüfus, hızlanan kentleşme ve gelişen sanayileşmenin meydana getirildiği toprak, su, hava, gürültü kirliliği ve ekolojik dengedeki degişimler ile ilgili sorunlar üzerine araştırma yapan ve bu olumsuzlukları önlemeye çalışan ara elemanları yetiştirmeye yönelik bu bölümdür. Bu bölüm mezunları çevre müdürlüklerinde veya özel kuruluşlarda çalışabilmektedirler.

Programın Amacı: Çevre kirlenmesi ve kontrolü programının amacı; su, hava, toprakların korunması atıkların çevreye zarar vermeden yok edilmesi için gerekli tesislerin kurulup işletilmesi konusunda çalışacak ana elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Çevre kirlenmesi ve kontrolü programında matematik, çevre biyolojisi, çevre kimyası, çevre ekolojisi,mekaniği, toprak kirlenmesi, hava kirliliği ve denetimi, içme sularının arıtımı, çevre hukuku ve bilgisayar gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler:Çevre kirlenmesi ve kontrolü programında okumak isteyenlerin fen bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı, el becerisi gelişmiş dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu programı bitirenlere "Çevre ve Kontrolü Teknikeri" ünvanı verilir. Çevre kirlenmesi ve kontrolü teknikeri arıtma tesislerinde, tesisin günlük, haftalık, aylık bakımlarını yaparak düzenli çalışmasını sağlar; saatlik atık su örnekleri alıp testlere tabi tutar; hava kirliliğini önleme ile ilgili kuruluşlarda kirlilik oranını belirler; bacalara filtre takılmasını, fabrikaların, evlerin atıklarının yok edilmesi için yapılan planların uygulanmasını sağlar. Bu işleri çevre mühendisinin gözetim ve denetiminde yürütür.

Çalışma Alanları:Çevre kirlenmesi ve kontrolü teknikerleri Çevre Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına, belediyelere bağlı kuruluşlarda, arıtma ve tesisi bulunan tüm işletmelerde iş bulabilirler. Bu alanda yetişenlerin bağımsız işyeri açmalarına olanak yoktur.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:12
Çevre Koruma

Bölüm mevcut çevre sorunları ile ilgili konularda bilimsel araştırma yapacak ve bu sorunları azaltmaya yönelik çalışacak ara elemanları yetiştirmeyi amaçlar.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:13
Çevre Mühendisliği

Hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi şekilde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve rahatına uygun çevre şartlarının sağlığına ve rahatına uygun çevre şartlarının sağlanması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Mezunları planlamacı olarak Bayındırlık ve İskan, Kültür, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret, Tarım ,Orman Bakanlıkları, Karayolları Genel Müdürlükleri, DSİ, İller Bankası ve Belediyeler gibi kamu kuruluşlarında çalışabilir. Ayrıca uzmanlık alanlarına göre ulaşım, tarihi çevre doğal çevre ve turizm planlaması konularında da çeşitli iş sahaları bulabilirler.

Programın Amacı: Çevre mühendisliği, hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin kaynaklarında kontrolü ve yok edilmesi, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve refahına uygun çevre koşullarının yaratılması konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Çevre mühendisliği bölümünde lisans düzeyinde öğrenim süresi 4 yıldır. Öğrenimin ilk yılında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda, çağdaş çevre mühendisliğinin gerektirdiği mesleki bilgi ve beceriyi kazandıracak dersler verilir. Bunlar arasında ikinci yıldan başlayarak, çevre kimyası, çevre mikrobiyolojisi ve kimyasal mikrobiyoloji; bilgisayar kullanımı; hidrolik; hava, su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi, en iyi biçimde kullanılması, kirliliğin kontrolü ve önlenmesi; katı, sıvı ve gaz atıkların, gerek alışılagelmiş gerekse ileri düzeyde teknikler kullanarak, çevreye zararsız hale getirilmelerine yönelik sistemlerin projelendirilmeleri gibi dersler ve uygulama çalışmaları bulunmaktadır. Bölümlerde ayrıca yaz stajları ve uygulama dersleri zorunludur.

Gereken Nitelikler:Çevre mühendisliğine girmek isteyenlerin yaratıcı, araştırıcı, azimli, üstün bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi fen dersleri yanında ekonomi, sosyoloji gibi sosyal alanlara da ilgi duyan; daha iyi ve sağlıklı bir çevre yaratabilmek için mücadele verecek kişiler olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Çevre mühendisliğinden mezun olanlara "Çevre Mühendisi" ünvanı verilir. Çevre mühendisi çevrede yapılan tüm üretim ve tüketim faaliyetlerinin insan sağlığına, refahına ve doğal dengeye zarar vermeyecek biçimde ayarlanması için gereken önlemleri araştırır; su, toprak ve hava ortamlarında kalite kontrolleri yapar; fabrika atıklarının insan sağlığına zararlı hale gelmeye başladığı miktarı saptar; yerleşim merkezlerinde kanalizasyon, su şebekesi gibi sistemlerin insan sağlığına en uygun biçimde yapılıp işletilmesi için gerekli önlemlerin alınmasına çalışır. Çevre konuları çok yönlü olduklarından, çevre mühendisleri başta inşaat ve kimya olmak üzere, yerine göre, tüm diğer mühendislerle; şehir ve bölge plancılarıyla; mimarlarla; biyolog, kimyager ve fizikçi gibi fen bilimcilerle; sosyolog, psikolog gibi sosyal bilimcilerle; ekonomistlerle; işletmecilerleçalışma ve işbirliği yapma durumundadırlar. Çalışma ekibinde anlaşma ve uyum olduğu, alınan kararlar uygulamaya yansıdığı sürece kişi bu alandaki çalışmalarından doyum sağlayabilir.

Çalışma Alanları:Çevre mühendisliği çağımızın sorunu olan çevre kirlenmesini önlemeyi hedef aldığı ve doğrudan insan sağlığını ve refahını korumayı amaçladığı için, önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacaktır. Çevre mühendislerinin çoğu planlamacı olarak Bayındırlık ve İskân, Kültür, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İller Bankası, belediyeler, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlıkları gibi kamu kuruluşlarında görev alabilirler. Sağlık Bakanlığı Merkez ve İl teşkilatlarında ve Başbakanlığa bağlı olan Çevre Genel Müdürlüğünde çevre mühendislerine büyük gereksinim duyulmaktadır. Özel çalışanlar yukarıda belirtilen kamu kurumları, Belediyeler ya da kişi ve firmaların araştırma ve planlama işlerini yapabilmekte, İller Bankası ve belediyelerce ihaleye çıkarılan şehir imar planlarını hazırlamaktadırlar. Ayrıca uzmanlaştıkları konulara göre ulaşım, tarihsel çevre, doğal çevre ve turizm planlaması konularında çeşitli iş alanları bulunmaktadır.

MeLanChOLy
Çin Dili ve Edebiyatı

Bu bölümde Çin Dili ve Edebiyatı incelenmekte, Çin dilinin diğer dillerle olan ortak yönleri araştırılmaktadır. Tercüme büroları, turizm sektörü çalışma alanlarıdır.

MeLanChOLy
Çini İşçiliği

Bir süsleme sanatı olan çini işlemeciliği bölümünde, çini işleme teknikleri, tasarım, resim konularında öğrenciler eğitim görür. Mezunlar serbest çalışabilecekleri gibi vakıflarda, belediyelerde görev alabilirler. Restorasyon çalışmalarında bulunabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:14
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği

Amacı branşında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen yetiştirmektir. Bu bölümü bitirenler kız meslek liseleri veya anaokullarında öğretmen olarak çalışabilirler. Kendilerine ait işyeri açabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:14
Değirmencilik

Programın Amacı

Değirmencilik programının amacı, un değirmenlerinin öğütme ve depolama işlemlerinin kontrolü, işletme birimlerinin bakımı, sevk ve idaresi alanında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Değirmencilik programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilim dersleri yanında hububat bilgisi ve teknolojisi, değirmen makineleri ve makine bilgisi, hububat kimyası, elektrik bilgisi, makine bilgisi, analitik kalite kontrolü, ekonomi ve değirmen işletmeciliği gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler

Değirmencilik programında eğitim görmek isteyen kimselerin fiziğe (özellikle mekanik konulara) ve ticarete ilgili ve bu alanlarda başarılı çalışmaları organize edebilen kimseler olmaları beklenir.

Değirmencilik programını bitirenlere "Değirmencilik Teknikeri" unvanı verilir. Değirmencilik teknikeri, başta tahıl olmak üzere, taneli ürünlerin (baklagil, yağlı tohum vb.) öğütülmesi, ürünün kalite kontrolü, depolanması ve pazarlanması ile un değirmenlerinin bakımı ve işletmelerin yönetimi ile ilgili işleri yürütür.

Çalışma Alanları

Değirmencilik teknikerleri un ve unlu ürünlerin üretildiği fabrika ve imalathanelerde görev alabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:15
Dekoratif Ürünler Öğretmenliği

Bölüm meslek liselerine, pratik sanat okullarına öğretmen yetiştirir. Mezunlar pratik kız sanat okullarında, halk eğitim merkezlerinde, meslek liselerinde öğretmenlik yapabilirler. Özel kuruluşlarda ve kendi iş yerlerinde çalışabilirler.

MeLanChOLy
Demiryolu Araçları

Programın Amacı

Demiryolu araçları programı, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda, ustabaşı ile mühendis arasında, teknik hizmetler görecek teknik elemanları yetiştirmek amacına yönelik öğretim yapar.

Demiryolu araçları programında matematik, fizik, kimya, mekanik, mukavemet gibi temel derslerin yanı sıra; demiryolu tanımı, hareket dinamiği, taşıtların konstrüksiyonu, çekici vagonlar ve katar mekaniği dersleri ile makine bilgisi, teknik resim, elektroteknik, malzeme, makine elemanları, elektrik makineleri, ısıtma-havalandırma gibi diğer meslek dersleri verilmektedir. Öğrenciler öğretim süresi içinde bilgi, görgü ve becerilerini artırmak amacıyla 60 işgünü pratik çalışma yapmak zorundadırlar.

Gereken Nitelikler

Bu programa girmek ve bu alanda çalışmak isteyen kişiler, kendilerini matematik, fizik, kimya ve teknik gibi alanlarda iyi yetiştirmelidirler. Bu alanda çalışacak iyi bir teknik eleman, düzgün şekil çizmek, iş organizasyonu ve atölye çalışmalar gibi konularda belirli bir yeteneğe sahip; aynı zamanda insanlarla ilişkilerinde uyumlu ve geçimli olmalıdır.

Demiryolu araçları programından mezun olanlara "Demiryolu Araçları Teknikeri" unvanı verilir. Demiryolu araçları teknikerleri, devlet demiryolları fabrikalarındaki yapım ve onarım işlerinde ve işletme alanlarında çalışabilirler.

Çalışma Alanları

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünün Eskişehir Lokomotif Motor Sanayi (ELMS), Adapazarı Vagon Sanayi (ADVAS), Sivas Demiryolu Makine Sanayi (SİDEMAS) ile yurt genelinde İstanbul Haydarpaşa'da, Ankara'da, İzmir'de, Sivas'ta, Malatya'da ve Adana'da bulunan devlet demiryolları işletme tesisleri demiryolu araç teknikerlerinin başlıca çalışma alanlarını teşkil etmektedir. Demiryolu araçları teknikerleri, yeterli ölçüde elektrik, makine ve motor bilgisine sahip olduklarından ve çizim yeteneği kazandıklarından, ilgili diğer kamu ve özel kuruluşlarda da çalışma olanağına sahiptirler

MeLanChOLy
Demiryolu İnşaatı ve İşletmeciliği

Programın Amacı

Demiryolu inşaatı ve işletmeciliği programının amacı, demiryolu inşaatında ve demiryollarının işletilmesinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Demiryolu programında, matematik, teknik mekanik, statik mukavemet, demiryolu bilgisi, malzeme bilgisi, makine bilgisi, tasarı, geometri ve teknik resim, istasyon ve hizmetleri, kazalar, taşıt tekniği, hareket, servis hizmetleri, tarifeler ve maliyet hesabı gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Bu bölüme girmek ve bu alanda çalışmak isteyen kişiler, kendilerini matematik, fizik, kimya ve teknik alanlarda iyi yetiştirmelidirler. Bu alanda çalışacak teknik eleman, düzgün şekil çizmek, iş organizasyonu ve atölye çalışmaları gibi konularda belirli bir yeteneğe sahip; aynı zamanda insanlarla ilişkilerinde uyumlu ve geçimli olmalıdır.

Demiryolu inşaatı ve işletmeciliği programını bitirenlere "Demiryolu İnşaatı ve İşletmeciliği Teknikeri" unvanı verilir. Demiryolu inşaatı ve işletmeciliği teknikerleri, inşaat mühendisinin gözetim ve denetimi altında demiryolu döşenecek alanda traverslerin, demiryollarının döşenmesi, bağlantıların ve geçitlerin yapılması, demiryollarının bakımı ve onarımı ile ilgili işlerin yürütülmesini sağlarlar.

Çalışma Alanları

Demiryolu inşaatı ve işletmeciliği teknikerleri, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Demiryolları İşletmelerinde görev alırlar.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:16
Deniz Elekroniği

Deniz elektroniği programının amacı, her türlü deniz araçlarında elektronik alet ve devrelerin, bakımı ve onarımında gerekli, eğitim ve öğretim yapılar bu alanda çalışacak teknik eleman yetiştirmektir.

Programın Amacı: Deniz elektroniği programının amacı, gemilerde ve limanlarda bulunan elektronik cihazların kurulması, bakımı ve onarımı işlerini yapacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Deniz elektroniği programında temel elektronik, elektronik, teknik deniz elektriği, bilgisayar temel gemicilik, gemi makineleri operasyonu denizde haberleşme, deniz ticaret hukuku gibi dersler ve denizcilik İngilizcesi okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler:Deniz elektroniği programında okumak isteyenlerin fiziğe , özellikle elektrik ve elektronik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, bedence sağlam, görme ve işitme duyumları keskin dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deniz elektroniği programını bitirenlere "Deniz Elektroniği Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Deniz elektroniği teknikeri gemilerde elektronik sistemlerin bakımı, korunması, onarımı ve programlanması, kıyı kuruluşlarında (limanlarda) mevcut elektronik sistem ve cihazların birimlere takılması ve kullanılması ile ilgili işlemleri yürütür.

Çalışma Alanları:Deniz elektroniği teknikerleri, Ulaştırma Bakanlığının Denizcilik İşletmelerinde, Meteoroloji Genel Müdürlüğünde, turizm sektöründe (yat işletmeciliği alanında) görev alabilirler. Denizcilik sektöründe bu alanda yetişmiş eleman açığı vardır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:16
Deniz Haberleşme

Deniz haberleşme programının amacı, denizlerde seyrüseferde bulunan gemilerin iç ve dış haberleşme araçlarının kullanımı, bakımını ve onarımını sağlayan ara eleman yetiştirmektedir. Deniz yolculuğuna uygun bir yapı ve uzun seyahatlere katlanabilme özellikleri aranır.

Programın Amacı: Deniz haberleşme programının amacı, denizcilikle ilgili kıyı kuruluşlarının "Haberleşme" birimlerinde görev yapacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Deniz haberleşme programında matematik, fizik meteoroloji, seyir, deniz haberleşme, elektroteknik, vardiya tutma usulleri, yük işlemleri ve istif gibi dersler ile denizcilik İngilizcesi okutulur.

Gereken Nitelikler:Deniz haberleşme programında okumak isteyenlerin bedence sağlam, konuşma özürlü olmayan fizik konusuna ilgili ve bu konuda başarılı, dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deniz haberleşme programını bitirenlere "Deniz Haberleşme Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Deniz haberleşme teknikeri limanlarda ve gemilerde haberleşmeyi sağlar, gemilerden gelen mesajları alır, ilgililere iletir; gemilere veya limanlara gidecek haberleri gönderir. Çalışma Alanları:Deniz haberleşme teknikerleri Ulaştırma Bakanlığına ve Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı birimlerde görev yaparlar. Ülkemizde gelişen denizcilik sektörünün bu elemanlara ihtiyacı artmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:17
Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi

Deniz taşımacılığı işletme ve yönetimi alanında, çalışacak insangücü yetiştirilir. Denizcilik işletmecisi, çalıştığı işletmede, para, malzeme ve insangücünün en verimli şekilde kullanılması ve gemilerin kârlı çalıştırılması için yönetim planını düzenler, çalışmaları denetler, gemilerin yük ve yolcu hareketlerinin bağlantı ve organizasyonunu sağlar. Ulaştırma Bakanlığına veya özel deniz taşıma şirketlerine bağlı gemilerde ve limanlarda çalışılabilir.

Programın Amacı: Denizcilik işletmeciliği ve yöneticiliği programının amacı, deniz taşımacılığının işletme ve yönetimi alanında çalışacak insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Deniz işletmeciliği ve yöneticiliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Bu programda matematik, istatistik, hukuk, ekonomi, deniz ticaret hukuku, muhasebe, bilgisayar vb. dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Deniz işletmeciliği ve yöneticiliği alanında çalışmak isteyenlerin sosyal bilimlere, özellikle ekonomi ve işletme konularına ilgi duyması ve bu alanda başarılı, bir yabancı dil öğrenmeye hevesli ve yetenekli, başkalarını ikna edebilen, girişimci, yaratıcı, açık havada çalışmaktan ve uzun süre deniz yolculuklarından hoşlanan bir kimse olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deniz işletmeciliği ve yöneticiliği programını bitirenlere "Denizcilik İşletmecisi" ünvanı verilmektedir. Denizcilik işletmecisi çalıştığı işletmede para, malzeme ve insangücünün en verimli şekilde kullanılması ve gemilerin kârlı bir biçimde çalıştırılması için yönetim planı düzenler; çalışmaları denetler, gemilerin yük ve yolcularını tam kapasite ile çalışacak şekilde artırmak için önlemler alır; çalıştığı işletmeye bağlı olan veya olmayan gemi, yük, yolcu hareketlerinin bağlantı ve organizasyonunu sağlar.

Çalışma Alanları: Denizcilik işletmecisi ve yöneticisi Ulaştırma Bakanlığına veya özel deniz taşıma şirketlerine bağlı gemilerde ve limanlarda çalışabilir.

MeLanChOLy
Deniz Teknolojisi Mühendisliği

Denizcilik sektöründeki teknik eleman yokluğunu gidermek, Türkiye�ye kıyıları olan ülkelerle işbirliği yapılarak denizlerimizin korunmasını ve temizlemesini sağlamak, balıkçılık ve su ürünleri sektörüne öncülük edilerek ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve deniz teknolojisi ile ilgili bilimsel araştırma ve çalışmalar yapmak programın amaçları arasındadır. Mezunlar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı�nın açtığı sınavlara girerek kamu sektöründe çalışabilecekleri gibi çeşitli özel sektör kuruluşlarında da iş bulabilmektedirler. Ayrıca su ürünleri yetiştirme çiftliklerinde görev alabilmektedirler.

Programın Amacı: Deniz teknolojisi mühendisliği programının amacı, denizin içinde ve dibinde bulunan canlı ve cansız zenginliklerin (petrol, doğalgaz, ve deniz ürünlerinin) aranması ve üretilmesinde, deniz kirliliğinin önlenmesinde kullanılan her türlü yapı ve aracın (gemi platformu vb.) tasarımı ve üretilmesi alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Deniz teknolojisi mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik ve fizik gibi temel fen alanları ile ilgili dersler yanında, oşenografi (Okyanusbilim) dalga mekaniği, gemi termodinamiği, deniz kirliliği, kazı yapıları, deniz hukuku ve gemi işletmeciliği gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler:Deniz teknolojisi mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe sahip, fen derslerine ilgili ve bu alanlarda başarılı, dikkatli bir gözlemci olmaları ve açık havada çalışmaktan hoşlanmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deniz teknolojsi mühendisliği programını bitirenlere "Deniz Mühendisi" ünvanı verilir. Deniz Mühendisleri denizde bulunan hammaddelerin bulunması ve işletilmesinde kullanılacak araçları tasarlar ve en ekonomik yolla üretimi planlar. Ayrıca, denizde seyreden taşıtların yapım, onarım ve yönetimi konularında liman ve kıyı yapıları inşaatında ve deniz kirliliğini önleme teknolojisi alanında mühendislik hizmetleri verirler.

Çalışma Alanları:Deniz mühendisleri tersanelerde, DSİ'de, petrol şirketlerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının çeşitli birimlerinde görev alabilirler.

MeLanChOLy
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

Denizcilik İşletmelerinin teknik kadroları ile Sosyal Bilimler eğitim görmüş işletmeci kadrolar arasındaki ilişkiyi kurabilecek formasyonlara sahip yönetici elemanları yetiştirme amacına yöneliktir. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, deniz işletme şirketlerinde, liman ve liman işletme kuruluşlarında, uluslararası sulardaçalışan acenta ve şirketlerde, denizcilikle ilgili sigorta ve finans kuruluşlarında, belli staj dönemi sonucunda kaptan ve Gemi Makine Mühendisi olarak gemilerde, denizcilikle ilgili her türlü alanda çalışabilirler.

Programın Amacı: Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünün amacı hem denizde güverte ve makine zabiti hem de denizcilik acentalarında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği bölümündeki öğrenciler 1. sınıfın sonunda üç anabilim dalından birine ayrılmaktadır. Bunlar gemi yönetim mühendisliği (güverte) gemi makineleri işletme mühendisliği ve deniz ulaştırma işletme mühendisliğidir. Birinci yıl matematik, fizik, kimya, bilgisayar programlama, gemi mühendisliğine giriş, deniz, örf, adet ve liderlik, malzeme bilgisi gibi dersler okutulur, ikinci sınıftan itibaren okutulan dersler, dallarına göre, kısaca şunlardır:

Gemi Yönetim Mühendisliği (Güverte): Bu dalda küresel trigonometri, vardiya esasları, termodinamik, pusula bilgisi, elektronik seyir yardımcıları, deniz meteorolojisi ve oseanagrafi, gemi manevrası; Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği (makine) dalında, ısı iletimi, dinamik, hidrolik gemi makineleri bakımı, otomatik kontrol, takım tezgahları, gemi inşaatı gibi dersler okutulur. Termodinamik, elektronik gibi dersler bu iki programda ortaktır. Gemi makineleri işletme mühendisliği (işletme) dalında işletme hukuku, muhasebe ilişkileri, ekonomik coğrafya, ulaştırma mühendisliği, işletme yönetimi ve organizasyonu istatistik ve olasılık, pazarlama ilkeleri, deniz ulaştırma ekonomisi, deniz sigortacılığı, denizcilikte yatırım gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler:Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünün alt dallarına ayrılacaklar için gereken nitelikler de ayrı ayrı verilmiştir: Gemi yönetimi mühendisliği dalına ayrılmak isteyenlerin matematiğe özellikle geometriye ve fiziğe ilgili ve bu konularda başarılı, bedence sağlam ve güçlü açık havada ve denizde yaşamaktan hoşlanan ailesinden uzak kalabilen, başkalarını yönetebilen çok dikkatli ve sabırlı; (gemi makineleri) işletme mühendisliğinde okumak isteyenlerin matematiğe ve fiziğe, özellikle mekanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, denizde ve kapalı ortamlarda çalışmaktan sıkılmayan bedence sağlam, güçlü, ve dikkatli kimseler olmaları gerekmektedir. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği dalında okumak isteyenlerin matematiğe ve sosyal bilimlere özellikle hukuk ve ekonomiye ilgili, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, başkalarını etkileyebilen ve sistemli çalışabilen kimseler olmaları gerekir. Bu dalda başarılı olmak için iyi derecede İngilizce bilmek gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu üç daldan mezun olanların hepsine "Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Lisans Diploması" verilmekte ve diplomada dal adı belirtilmektedir. Güverte zabiti olarak çalışacak mezunlar 4. Kaptan olarak işe başlayarak, belli hizmet dönemlerinden sonra kaptanlığa (süvariliğe) kadar yükselirler. Gemide bulunan her kaptanın belli görevleri vardır. Bunlar genellikle her gün köprü üstünde 8 saat değişmeli olarak vardiya tutmak ve geminin güvenli biçimde seyrini, limanlara yanaşıp geminin yükünü boşaltmasını ve yeni yük almasını sağlamaktır. Makine zabiti olarak çalışacak mezunlar 4. makine zabiti olarak işe başlayarak, belli hizmet dönemlerinden sonra 1. makine zabitliğine (baş mühendisliğe) kadar yükselirler. Genel olarak yaptıkları işler, her gün 8 saat makine dairesine değişmeli olarak nöbet tutmak, makinelerde çıkabilecek aksaklıkları saptayıp onarmak, gemideki tüm makine donanımının bakımına yapmak ve düzenli olarak işleyişini sağlamaktır. Çalışma ortamı kapalı ve gürültülüdür. Deniz ulaştırma işletme mühendisi olarak çalışacak olanlar denizcilikle ilgili firmalarda yatırımları değerlendirme, gemilerin ve yüklerinin sigorta işlemleri, limanlarda yüklenen veya boşaltılan mallarla ilgili işlemleri, uluslararası iş yapan firmalarda gemilere yük, yüke gemi bulunması gibi işleri yürütürler.

Çalışma Alanları Deniz ulaştırma işletme mühendisleri Ulaştırma Bakanlığına veya özel sektöre ait denizcilik kuruluşlarında görev alırlar. Denizde görev yapacak elemanlar için iş bulma sansı çok yüksektir. Karada çalışacakların iş bulma ve ilerleme olanakları iyi İngilizce bilmeye ve mesleki ehliyete bağlıdır. Ülkemizde deniz yolu ile ulaşıma verilen önem giderek artmaktadır. Bu da mezunların iş bulma imkanlarını arttırmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:18
Deniz ve Liman İşletme

Deniz-liman işletmeciliği bölümü, işletmenin kuruluşu ve hukuki yapıları, finansman personel ve halkla ilişkilerden oluşan temel işlevler, planlama, örgütleme, yönetme ve etkileme, kontrol, karar verme, iletişim alanlarında kalifiyeli eleman yetiştirmeyi amaçlar.

Programın Amacı: Deniz ve liman işletme programının amacı, kıyı kuruluşlarının işletmesi ile ilgili birimlerde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Deniz ve liman işletme programında temel gemicilik,ekonomi, deniz hukuku, deniz ticaret hukuku, meteoroloji, gemi yapısı ve dengesi, deniz elektriği ve elektroniği, işletme yönetimi, deniz acenteciliği, liman işletmeciliği, personel yönetimi, gümrük mevzuatı gibi dersler ve denizcilik İngilizcesi okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Deniz ve liman işletme programında okumak isteyenlerin hem fen hem sosyal bilimlere (özellikle hukuk, ekonomi ve işletmeyi) ilgili, bedence sağlam, dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deniz ve liman işletme programını bitirenlere "Deniz ve Liman İşletme Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Deniz ve liman işletme teknikeri limanlara giren ve limanlardan çıkan yüklerin gümrük işlemelerinin yapılması, gemilerin deniz ticaret hukuku kurallarına göre işletilmesi; denizcilikte çalışan personelin yönetimi alanında deniz işletmecisine yardımcı eleman olarak görev yapar, gerektiğinde küçük gemilerde kaptanlık yapabilirler.

Çalışma Alanları: Deniz ve liman işletme teknikerleri denizcilik ve turizm sektöründe görev alırlar. Denizcilik sektöründe bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:18
Denizcilik

Programın Amacı

Denizcilik programının amacı, deniz taşımacılığı ve özel deniz araçlarının yönetimi alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Denizcilik programında hukuk, ekonomi, beşeri ve sosyal ilişkiler gibi sosyal bilim alanı ile ilgili derslerden başka, can kurtarma ve dalma tekniği, meteoroloji, gemi yapımı, denizde haberleşme, denizde yük taşımacılığı gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Denizcilik programına girmek isteyen gençlerin sosyal bilimlere ilgi duyması, başkalarını yönetebilme ve ikna edebilme gücüne sahip bedence güçlü ve açık havada çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

Denizcilik programını bitirenlere "Denizcilik Meslek Elemanı" unvanı verilir. Denizcilik mezunları deniz taşıtları ile yolcu ve yük taşımacılığı ve deniz taşıtlarının yönetimi ile ilgili işleri, deniz ulaştırma işletmecisi ile birlikte ve onun yardımcısı olarak görev yapar.

Çalışma Alanları

Denizcilik programı mezunları resmi ve özel denizcilik kuruluşlarında görev alabiliriler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:19
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

Deniz taşımacılığı işletme ve yönetimi alanında, çalışacak insangücü yetiştirilir. Denizcilik işletmecisi, çalıştığı işletmede, para, malzeme ve insangücünün en verimli şekilde kullanılması ve gemilerin kârlı çalıştırılması için yönetim planını düzenler, çalışmaları denetler, gemilerin yük ve yolcu hareketlerinin bağlanltı ve organizasyonunu sağlar. Ulaştrma Bakanlığına veya özel deniz taşıma şirketlerine bağlı gemilerde ve limanlarda çalışılabilir.

MeLanChOLy
Deri Konfeksiyon

Program çeşitli hayvan derilerinin temizlenmesi, boyanması ve işlenmesi gibi işlemleri yürütebilecek eleman yetiştirir. Mezun teknikerler deri ve lif teknolojisi alanında eğitim almış ziraat mühendislerinin yönetiminde kamu ve özel sektöre ait işleme fabrika ve atölyelerinde iş bulabilirler.

Programın Amacı: Deri konfeksiyon programının amacı, deriden manto, ceket, kaban vb. giyim eşyaları üreten işletmelerde yöneticilerle usta ve işçiler arasında görev yapan ara elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Deri konfeksiyon programında, dericilikte temel işlemler, teknik resim, deri kalıp hazırlama teknikleri, deri dikim teknikleri, deri süsleme teknikleri giysilik deri işleme teknikleri, maliyet hesapları, kalite kontrol ve bilgisayar işletim sistemi gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Deri konfeksiyon programında okumak isteyenlerin şekil ve uzay ilişkilerini görebilme göz, el ve ayakları eşgüdümle kullanabilme yetenekleri gelişmiş, başkalarını yönetebilen, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, bedence sağlam ve dayanıklı; sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte ilerlemeyi kolaylaştıran bir özelliktir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deri konfeksiyon programını bitirenlere "Deri Konfeksiyon Teknikeri" ünvanı verilir. Deri konfeksiyon teknikeri, çalıştığı işletmede üretim yöneticilerine yardımcı bir eleman olup üretimi yapılacak modellerin teknik ve artistik çizimlerini yapar. Çizilen modellerin kalıplarını hazırlayarak serileştirir. Üretim sırasında oluşacak bozuklukların düzeltilmesini, deri konfeksiyon atölyelerinde,derinin özelliğine bağlı olarak deri ve tozları çalışan makinelerin gürültüleri bulunmaktadır. Üretim belli vardiyalar halinde ve kışın yoğun olarak yürütülmektedir. Çalışma sırasında, işçiler, ustabaşılar ve yöneticiler ile sürekli iletişim halinde bulunmaktadır. İşyerinde makinelerin ve kesici aletlerin dikkatsiz kullanımından kaynaklanan kaza riskler mevcuttur.

Çalışma Alanları: Deri konfeksiyon bölümünü bitiren elemanlar, hızla gelişmekte olan sektör için ara eleman olarak yetiştirilmektedir. Bu nedenle çalışma imkanları oldukça geniştir. Bu sektörün oldukça geliştiği İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Adana, Uşak gibi şehirlerde iş bulma imkânı daha yüksektir.

MeLanChOLy
Deri Mühendisliği

Programın Amacı

Deri ve lif teknolojisi programının amacı deri, pamuk ve yünün işlenmesi ile ilgili teknolojiyi geliştirme alanında çalışacak insangücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Deri ve lif teknolojisi programında fizik, kimya, biyoloji ve ekonomi gibi temel derslerden başka lif bitkileri, hayvansal lifler, bitkisel lifler, madensel lifler, sentetik lifler, kürk hayvanları ve yetiştirilmesi, büyükbaş hayvan derilerinin işlenmesi konuları ile ilgili dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Deri ve lif teknolojisi alanında çalışacak kimselerin temel bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, inceleme ve araştırmaya meraklı, yaratıcı kişiler olmaları beklenir.

Deri ve lif teknolojisi bölümünü bitirenlere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir. Deri ve lif teknolojisi alanında yetişen ziraat mühendisi tarımsal bir ürün olan derinin, hammadde durumundan işlenmiş deri haline gelinceye kadar geçirdiği işlemleri ve ürünün pazarlanmasını planlar; başta deri olmak üzere yün, pamuk ve sentetik liflerin değerlendirilmesine yönelik teknolojilerin geliştirilmesi için araştırmalar yapar.

Çalışma Alanları

Deri ve lif teknolojisi alanında yetişen ziraat mühendisleri özel sektöre ait deri işletmelerinde, kamu sektörüne ait deri ve lif işleme fabrikalarında çalışabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:20
Dericilik

Dericilik programının amacı, deri, yün işlenmesi ile ilgili teknolojiyi geliştirme alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktadır.

Programın Amacı: Dericilik programının amacı, hayvan derilerinin ve kürklerinin işlenmesi, boyanması ile ilgili çalışmaları yürütecek olan elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Dericilik programında kimya, fizik, kimya, temel matematik, deri histolojisi ve embriyolojisi, deri üretimi, küçükbaş deri işleme teknolojisi, deri kimyası, deri atıklarının kullanımı, derilerde kalite kontrol ve ham deri ticareti gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler:Dericilik programında okumak isteyenlerin anatomi ve kimyaya ilgili, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen kimseler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Dericilik programını bitirenlere "Dericilik Teknikeri" ünvanı verilir. Dericilik teknikeri yaş deri ve pöstekilerin üzerindeki yabancı cisimlerin temizlenmesi, kimyasal eriyikler içinde bekletilerek tabaklanması, tabaklanan derinin yumuşatıldıktan sonra temizlenmesi, gerdirilmesi ve boyanması gibi işlerin yürütülmesini sağlar. Dericilik teknikeri deri ve lif teknolojisi alanında yetişen ziraat mühendisinin gözetim ve denetimi altında görev yapar.

Çalışma Alanları:Dericilik teknikeri, sektöre ve özel kuruluşlara ait deri işleme fabrika veya atölyelerinde görev alabilir.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:20
Dış Ticaret

Bu yüksek öğretim programının amacı, ithalat-ihracat kambiyo konularında yetişmiş ara elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Programın Amacı: Dış ticaret programının amacı, ihracat ve ithalat işlemleri konusunda çalışacak meslek elemanlarını yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Dış ticaret programında sosyoloji, ekonomi, muhasebe, hukuk, ticaret hukuku, dış ticaret mevzuatı ile ilgili (uluslararası pazarlama, depoculuk, taşımacılık gibi) dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Dış ticaret programına girmek isteyenlerin sosyal bilimlere ilgili, ayrıntı ile uğraşmaktan hoşlanan, dikkatli ve sorumluluk duyguları güçlü kimseler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Dış ticaret programını bitirenlere "Dış Ticaret Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Dış ticaret meslek elemanları dışsatım (ihracat) ve dıştan alım (ithalat) firmalarında ve gümrüklerde, gelen ve giden mallarla ilgili yazışmaları ve işlemleri yaparlar.

Çalışma Alanları: Dış ticaret programını bitirenler Maliye ve Gümrük Bakanlığına bağlı kuruluşlarda ve özel firmalarda görev alabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:21
Dil Bilimi

Dil adı verilen ve değişik ülkelerde çeşitli toplumların birbirinden farklı sembol istemleri biçiminde kullandıkları, fakat birçok ortak nitelikleri olan iletişim sistemini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu niteliği ile dil bilimi, ana dil başta olmak üzere çeşitli dillerin yapısı, bilicilerin üniversite ve araştırma kurumları dışında çalışma imkanları yor gibidir. Dil bilimi programı, dil adı verilen ve değişik ülkelerde çeşitli toplumların birbirinden farklı sembol sistemleri biçiminde kullandıkları, fakat birçok ortak nitelikleri olan iletişim sistemini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu niteliği ile dil bilimi anadil başta olmak üzere çeşitli dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi ile ilgili konularda eğitim vermektedir.

MeLanChOLy
Dil ve Edebiyat Bölümleri

Dil adı verilen ve değişik ülkelerde çeşitli toplumların birbirinden farklı sembol istemleri biçiminde kullandıkları, fakat birçok ortak nitelikleri olan iletişim sistemini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu niteliği ile dil bilimi, ana dil başta olmak üzere çeşitli dillerin yapısı, bilicilerin üniversite ve araştırma kurumları dışında çalışma imkanları yor gibidir. Dil bilimi programı, dil adı verilen ve değişik ülkelerde çeşitli toplumların birbirinden farklı sembol sistemleri biçiminde kullandıkları, fakat birçok ortak nitelikleri olan iletişim sistemini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu niteliği ile dil bilimi anadil başta olmak üzere çeşitli dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi ile ilgili konularda eğitim vermektedir.

MeLanChOLy
Diş Hekimliği

Diş hekimliği Fakültesi, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile protez yapımı konularında eğitim ve araştırma yapar. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüşü gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişkiler kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin sabırlı, hoşgörülü, güleryüzlü olması ve insanlara içten ilgi duması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun zaman ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir.

Programın Amacı: Diş hekimliği programı, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile takma diş yapımı konularında çalışacak diş hekimlerini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Diş hekimliği fakültelerinde eğitim süresi 5 yıldır. Öğretimin ilk iki yılında genellikle biyoloji, kimya, fizik, matematik gibi temel bilim dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda okutulan lisans programına özgü dersler ise genellikle bu temel derslerle dolaylı olarak ilgilidir. Diş hekimliği fakültelerinin son üç yılında dersler çoğunlukla uygulamalı olarak yapılır.

Gereken Nitelikler:Diş hekimliği programına girebilmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı, el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüş gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişki kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin hoşgörülü, güleryüzlü olması ve insanlara içten ilgi duyması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun süre ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir. Diş hekimliği eğitimi oldukça masraflı bir eğitimdir. Öğrenciler uygulamalarda kullanacakları alet ve gereçleri kendileri sağlamak durumundadırlar ve bu da oldukça ağır bir mali yük getirmektedir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Diş hekimliği programının ilk iki yılını başarı ile tamamlayan öğrenciye "Temel Diş Hekimliği Bilimlerinde Önlisans Diploması", beş yıllık diş hekimliği fakültesini bitiren öğrenciye ise "Diş Hekimliği Yüksek Lisans Diploması" ve "Diş Hekimi" ünvanı verilir. Diş hekimi kliniğe gelen hastanın şikayetlerini dinler, hastayı muayene eder, gereğinde rahatsızlık veren bölgenin filmini çeker ve sağlıksız dişi saptar; dişin durumuna göre gereken tedaviyi yapar, takma diş yapmak için ağız boşluğunun ölçüsünü alır, takma dişi yapar veya yaptırır, yapılan dişi ağız boşluğuna yerleştirir, çarpık ve eğri dişleri düzeltmek için dişler üzerine ve çenelere bant, tel vb düzenekler koyar, diş etleri hastalıklarını ilaç ya da ameliyatla tedavi eder. Diş hekimleri günümüzde, yukarıda saydığımız işlerin herhangi birinde uzmanlaşmaktadırlar.

Çalışma Alanları:Diş hekimleri, serbest çalışabilecekleri gibi bir devlet kuruluşunda da görev alabilirler. Muayenehane açacak bir diş hekiminin önce Türk Tabibler Odasına başvurması, Sağlık Bakanlığından muayenehane açma izni alması ve durumu Maliye ve Gümrük Bakanlığına bildirmesi gerekir. Resmi ve özel hastanelerde veya dispanserlerde çalışmak isteyen diş hekimleri ilgili kurumlara başvurur ve açık yerlere tayin edilirler. Diş hekimleri Türk Tabipler Odasına üye olmak zorundadırlar. Diş hekimlerinin bir kısmı da uzmanlık eğitimi görüp üniversitelerde görev almaktadırlar. Serbest çalışmak isteyen bir diş hekiminin muayenehane açacak, alet ve malzeme alacak kadar sermayesi olmalıdır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:22
Diş Protez

Diş protez programının amacı, diş hekimine yardımcı olabilecek ve laboratuvarlarda çalışabilecek nitelikte ara teknik eleman yetiştirmektedir Diş protez alanında okumak isteyenlerin temel bilimlere ilgili, el becerisine sahip olmaları gerekir. Mezunları önlisans diploması ve Diş Protez Teknisyeni ünvanı alır.Diş Protez Teknisyeni, diş, çene, yüz, protez ve apareyleri ile ortodontik apareyleri laboratuvar uygulamalarını yürütür.

Programın Amacı: Diş protez programının amacı, diş hekimine yardımcı olabilecek ve laboratuvarlarda alışabilecek nitelikte ara teknik eleman yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Program süresince öğrencilere, matematik, teknik bilimler, teknik resim, maddeler ve araç bilgisi,sabit protezler, hareketli protezler, bölümlü protezler, tam protezler, ortodonti apereyler, çene-yüz protezi ve işletme ekonomisi gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler:Diş protez alanında okumak isteyenlerin temel bilimlere ilgili, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne, el ve parmak becerisine sahip olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mezunlar "Diş Protez Teknikeri" ünvanı alırlar. Diş protez teknikeri, diş ve çene-yüz protez ve apareyleri ile ortodonti apareylerin laboratuvar uygulamalarını yürütür. Çalışma Alanları:Diş protez teknikerleri, kamu ve özel kuruluşlarda iş bulma olanağına sahiptirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:22
Diş Teknik Sekreteri

Diş doktorlarının yanında çalışarak randevuları düzenleyen ve sekreterlik yapabilecek bilgi ve becerilere sahip ara elemanlar yetiştirir. Sekreter olmak isteyen adayların dikkatli, anlayışlı kimseler olmaları beklenir.

Programın Amacı: Diş teknik sekreterliği programının amacı diş hekimi muayenehanelerinde, kamu veya özel kişilere ait diş polikliniklerinde diş hekimine klinik yardım ve sekreterlik hizmetlerini yürütecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Diş teknik sekreterliği programında mikrobiyoloji, anatomi, psikoloji ve davranış bilimleri, kişilerarası ilişkiler, farmakoloji ve patoloji, hasta bakımı, ağız cerrahi, protez yardımcılığı, temel ortodonti gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Diş teknik sekreterliği programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, hastalara yardım etmekten hoşlanan, sabırlı anlayışlı ve başkalarını ikna edebilen, düzenli çalışabilen, sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Diş teknik sekreterliği programını bitirenlere "Sağlık Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Diş teknik sekreterleri diş kliniklerinde diş hekimine diş tedavisi, protez yapımı vb. Çalışmalarında yardımcı olur; diş kliniklerinin yönetiminde, hastalarla ilişkilerin yürütülmesinde sorumluluk alırlar.

Çalışma Alanları: Diş teknik sekreterleri devlete veya özel sektöre ait hastane ve kliniklerde görev alırlar. Halen bu alanda iş bulma sorunu yoktur.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:23
Diyaliz

Böbrek hastaları için kullanılan diyaliz makinaların hastaya uygulanması, kullanımı ve bakımında çalışacak teknik eleman yetiştirmektir. Diyaliz teknikerleri tüm resmi ve özel sağlık kurumlarında, hastane ve sağlık ocaklarında iş bulma imkanına sahiptirler.

Programın Amacı: Diyaliz programının amacı, sürekli böbrek yetmezliği olan hastalara sağlık hizmeti vermek üzere açılan hemadiyaliz merkezlerinde görev yapacak sağlık elemanını yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Diyaliz programında anatomi, fizyoloji, biyokimya, psikoloji, patoloji, eslenme ilkeleri, elektrik elektronik, iç hastalıkları ruh sağlığı ve ruhsal sorunlar gibi dersler okutulmakta, uygulamalar yaptırılmaktadır. Gereken Nitelikler: Diyaliz programında okumak isteyenlerin fen derslerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, insanlarla iyi ilişki kurabilen, hastalara yardımcı olmaktan hoşlanan, sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir. Diyaliz programını bitirenlere "Diyaliz Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Diyaliz teknikerleri diyaliz merkezlerinde nöbetleşe veya vardiya şeklinde çalışırlar; diyaliz eknisyeni diyaliz makinesini hazırlar, hastayı makineye yerleştirir, diyaliz sırasında hasta ile ilgilenir, bakımını yapar; ona manevi destek sağlamaya çalışır; diyaliz süresinin bitiminde hastayı makineden çıkarır. Çalışma Alanları: Diyaliz teknikeri resmi ya da özel sağlık kuruluşlarının diyaliz ünitelerinde görev alabildikleri gibi endilerine ait diyaliz ünitesi de açabilirler. Diyaliz ünitelerinin giderek fazla sayıda açılmasından ve bu konuda özel yetişmiş eleman sayısının henüz yetersiz olmasından dolayı iş bulma olanakları oldukça iyidir. Diyaliz ünitesi bulunan her bölgede görev yapabilirler, iş bulmada cinsiyet ayırımı söz konusu değildir.

MeLanChOLy
Doğalgaz Isıtma ve Sıhhi Tesisat

Sıhhi Tesisat ve Doğalgaz sistemleri üzerine çalışacak ara elemanları yetiştirmeyi amaçlar. Programın AmacıSıhhi tesisat ve doğalgaz programının amacı sıhhi tesisat, ısıtma tesisatı ve doğalgaz konularında,mühendis ile usta ve işçi arasında görev yapacak ana elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sıhhi tesisat ve doğalgaz programında matematik, elektrik, teknik resim gibi temel konularla ilgili derslerden başka, ısıtma, soğutma tesisatı, kazanlar, boru sistemleri, iklimlendirme tesisatı, doğalgaz, temiz-su tesisatı, yalıtım teknolojisi gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sıhhi tesisat ve doğalgaz programını bitirenlere "Sıhhi ve Doğalgaz Teknikeri" ünvanı verilir. Sıhhi tesisat ve doğalgaz teknikeri makine mühendisi tarafından hazırlanan tesisat ve doğalgaz projelerini inceler, gereken malzemenin satın alınmasını sağlar, denetimini yapar çalışacak elemanların seçimini yapar, tesisatın üretiminde kuruluşunda makine mühendisine yardımcı olur, işin bitiminde denetimini yapar.

Çalışma Alanları: Sıhhi tesisat ve doğalgaz teknikerleri, sıhhi tesisat üretim fabrikalarda ve tesisat döşeyen firmalarda görev yaparlar. Merkez ısıtma ve soğutma sistemi ve doğalgaz kullanımı arttıkça meslek elemanlarına duyulan gereksinme de artacaktır.

MeLanChOLy
Doğalgaz ve Isıtma

Doğalgaz ve ısıtma programının amacı, ülkemizde yeni kullanılmaya başlanan doğalgazın kullanımı ve teknolojisine ilişkin teknik eleman yetiştirmektir.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:24
Doğu Dilleri ve Edebiyatları

Programın Amacı

Bu grupta oluşturan Arap, Fars, Hint, Kore, Çin, Urdu (Pakistan) ve Japon dili ve edebiyatları alanlarındaki edebiyat ve sanat eserlerini, bilimsel yöntemlerle öğreten ve tanıtan programlar bulunmaktadır.

Arap dili ve edebiyatı programında Arapça dil bilgisi, çeşitli klasik ve modern Arapça metinlerin Türkçe'ye çevirileri, Arapça konuşma ve kompozisyon denemeleri ve Arap dili ve edebiyatı ile ilgili eğitim yapılmaktadır. Fars dili ve edebiyatı programında Farsça dil bilgisi, İran tarihi, coğrafyası, İslamiyetten önceki İran dilleri, dinleri ve edebiyatları, İslami İran edebiyatı hakkında eğitim yapılmaktadır. Hindoloji programında özellikle "Hint-Avrupa Dil Ailesi" adı altında toplanan dillerin temeli kabul edilen Sanskrit dilinin tarihi; eldeki metinlerin tarihsel olarak düzenlenmesi, metinlerin yazıldığı alfabe, gramer, edebiyat ve kültür tarihi, metin tercümeleri gibi konularda eğitim yapılmaktadır. Kore dili ve edebiyatı programında Kore dili ve uygarlığı, Kore dilinin diğer dillerle ortak yönleri konusunda eğitim yapılmaktadır. Sinoloji (Çince) programında Çin dili ve Çin uygarlığı incelenmekte, Çin ve Japon dilleri arasındaki ortak noktalar konusunda eğitim yapılmaktadır. Urdu dili ve Pakistan araştırmaları programında Pakistan-Müslüman Hindistan tarihi ve kültür Urduca konuşma dili ve edebiyatını inceleme ve yazma yeteneğini geliştirici eğitim yapılmaktadır. Japon dili ve edebiyatı programında Japon dilinin özellikleri, Japon kültürü ve edebiyatı, Japon dilinin diğer dillerle ortak yönleri okutulmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:24
Dokuma

Programın Amacı

Dokuma programının amacı, dokuma endüstrisinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Dokuma programında tekstil mekanizması, teknik resim, genel iplikçilik, dokuma analizi, dokumada iş etüdü, tekstil terbiyesi gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler

Dokuma programında okumak isteyen bir kimsenin genel akademik yetenek yanında, ayrıntıları algılayabilme yeteneğine sahip, kimya ve ekonomi konularına ilgili olması gerekir.

Dokuma programını bitirenlere "Dokuma Teknikeri" unvanı verilir. Dokuma teknikeri, ipliklerin dokumaya hazırlanması, dokunacak kumaşın tasarlanması, dokuma makinesine uygulanması, dokuma makinelerinin çalıştırılması ve bakımı, dokunmuş kumaşların analizi ile ilgili işleri yapar.

Çalışma Alanları

Dokuma teknikeri, özel sektöre ait dokuma fabrikaları ya da imalathanelerinde çalışabilirler, kendileri özel işyeri açabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:25
Döküm

Döküm programının amacı, sanayide model, kalıpl ve döküm yapma işlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Demir- çelik fabrikalarında çalışan döküm programı mezunları formen ve ustabaşı olarak devlet sektöründe görev alanlar tekniker olarak çalışmaktadırlar.Bu program mezunlarına endüstride ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışma alanları devlet ve özel sektöre ait iş yerleridir.

Programın Amacı: Döküm programının amacı, sanayide model, kalıp ve döküm yapma işlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Döküm programında, teknik resim, meslek resmi, konstrüksiyon, malzeme bilgisi, genel döküm teknolojisi, fizik, kimya, matematik ve ekonomi gibi alanlarda çeşitli dersler okutulmaktadır. Öğretimin ilk yılında genel kültür ve meslek dersleri, son sınıfında ise sadece meslek dersleri okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Döküm alanında çalışmak isteyen kimselerin matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı, uzay ve şekil ilişkilerini görebilme gücü yüksek, el ve gözünü koordineli olarak kullanabilen, bedence güçlü ve insan ilişkilerinde başarılı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Döküm programını bitirenlere "Döküm Teknikeri" ünvanıverilir. Döküm teknikeri, sanayide imali düşünülen makine parçasının modelinin tasarlanması, kalıbının hazırlanması ve ergimiş maddenin bu kalıba dökülmesi ile ilgili işleri yürütür.

Çalışma Alanları: Demir-çelik fabrikalarında çalışan döküm programı mezunları formen ve ustabaşı olarak; devlet sektöründe görev alanlar tekniker olarak çalışmaktadırlar. Bu program mezunlarına endüstride de ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışma alanları devlet ve özel sektöre ait iş yerleridir. Döküm teknikeri, ergitilmiş metalleri azırlanmış kalıplara döker ve elde edilen parçanın talaşlı ve talaşsız olarak işlenmesi sonucunda kullanılır hale gelmesi sağlar.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:25
Döküm Öğretmenliği

Endüstride üretilen makine parçalarının modellerinin planlanması, kalıbın hazırlanması ve sıvı haline gelen madenin kalıba dökülmesini sanlayacak elemanları yetiştirir. Mezunları Teknik liselerde öğretmenlik yapabilecekleri gibi kendi atölyelerini de kurabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:26
Dökümantasyon ve Enformasyon

Yurtiçi ve yurtdışında üretilen bilginin derlenerek . bilgi merkezlerinde kullanıma sunulması ve kütüphanelerin daha iyi hizmet vermesi için indeks gibi bibliyografik kaynakların üretimi ve kullanım tekniklerinin geliştirilmesi alanında eğitim ve öğretim yapılır. Kütüphanelerde, arşivlerde, özel yayınevlerinde çalışılabilir.

Programın Amacı: Dokümantasyon ve enformasyon programının amacı, yurtiçinde ve yurtdışında üretilen bilginin derlenerek, bilgi merkezlerinde kullanıma sunulması ve kütüphanelerin daha iyi hizmet verebilmeleri için, endeks, öz dergisi gibi bibliyografik kaynakların üretimi ve kullanım tekniklerinin geliştirmesi alanında eğitim ve öğretim yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Dokümantasyon ve enformasyon programında eğitim süresi 4 yıldır. Programın ilk 2 yılında kütüphanecilik ve arşivcilik alanlarında temel dersler verilir. Daha sonra, bilginin analiz edilmesi ve erişilmesi, bilgi merkezlerinin yönetimi, bilginin yayılması ve otomasyon teknikleri ile ilgili dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Dokümantasyon ve enformasyon programına girmek isteyen kimselerin okumayı seven, analitik düşünme gücü yüksek, dikkatli ve ayrıntı ile uğraşmaktan ve kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Dokümantasyon ve enformasyon programını bitirenler "Dokümantasyon ve Enformasyon" elemanı olarak görev alırlar. Dokümantasyon merkezlerinde görev alan mezunlar üretilen bilgiyi derleme, sınıflama ve okuyucuya en kısa zamanda ve nitelikli bir biçimde sunma vb. işlemleri yaparlar. Yirminci yüzyılda meydana gelen yayın patlaması ve hızla artan bilgi üretimi ile birlikte, bilim ve teknolojinin her alanında bilgiye duyulan gereksinim de artmaktadır. Bilgi kaynaklarının basılı formdan her türlü kitle araçlarına kadar çeşitlilik göstermesi araştırmacılar için bilgi kaynağına ulaşmayı önemli hale getirmiştir. Bu nedenle endeks, öz dergisi gibi ikinci kaynakların üretilmesi ve kullanıma sunulması önemli bir çalışma alanı haline gelmiştir.

Çalışma Alanları: Dokümantasyon ve enformasyon programını bitirenler kütüphanelerde, arşivlerde, özel yayınevlerinde görev alabilirler.

MeLanChOLy
Duvar Süsleme Sanatları

Duvar süsleme sanatları programı, hat sanatı, malakari, kündekari ve vitray sanatları alanında çalışacak ara insan gücü yetiştirir.

Programın Amacı: Duvar süsleme sanatları programı, hat sanatı, malakâri, kündekâri ve vitray sanatları alanında çalışacak ara insangücü yetiştirir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Duvar süsleme sanatları bölümünde sosyoloji, temel sanat eğitimi, buluş kompozisyon, duvar teknikleri, Türk el sanatları, sanat tarihi, meslek resmi, fotoğraf, malzeme gibi dersler okutulur ve uygulama yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Bu bölüme girmek isteyen öğrenciler sosyoloji, sanat tarihi, resim tasarım konularında kendilerini iyi yetiştirmelidirler. Programın mimari ile yakın ilişkisi vardır. İyi bir duvar süsleme sanatçısı yapacağı işin özelliğini bilmeli ve çok sabırlı olmalıdır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Duvar süsleme sanatları bölümü mezunlarına "Tekniker" ünvanı verilir. Duvar süsleme teknikerleri tavan ve duvarların sanat değeri olan yazı ve motiflerle süslenmesi, alçı sanâtlarından malakâri; ahşap oymacılığı ve kakmacılığın kullanıldığı kündekâri sanatlarında restoratör olarak çalışmaktadırlar.

Çalışma Alanları: Duvar süsleme teknikerleri kamu kesiminde Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, vakıflar ve belediyelerde görev alırlar. Duvar süsleme sanatları serbest çalışmaya müsait bir meslektir. Bugün sanatkârları kalmamış veya çok azalmış olan malakâri, kündekâri ve vitray sanatlarını bilen ve uygulayan usta ve teknikerler restorasyon ve lüks yapıların süslenmesinde çok aranmaktadır.

MeLanChOLy
Ebelik

Ebelik programı, ana-çocuk korunması ve tedavi hizmetlerinin yürütülmesinde görev alacak sağlık elemanı yetiştirir. Ebeler kırsal alanda sağlık hizmetlerinde denetici ebe, ziyaretçi ebe olarak. Tedavi kurumlarında doğumhane ve aile planlaması kliniklerinde sorumlu ebe, klinik ebesi veya eğitimci ebe olarak görev alırlar.

Programın Amacı: Ebelik programı ana-çocuk sağlığının korunması ve tedavi hizmetlerinin yürütülmesinde görev alacak sağlık elemanlarını yetiştirir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Ebelik programında temel fen, tıp ve sosyal bilim dersleri ile ebelik meslek dersleri okutulur.Derslerin tüm uygulamaları hastanelerde, doğumevlerinde ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Ebelik kızlara açık bir meslektir. Ebe olmak isteyen bir kimsenin sağlık konularına ilgi duyan, insanlara yardım etmekten mutlu olabilen, sorumluluk duygusu güçlü kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Ebelik programını bitiren bir öğrenciye "Ebe" ünvanı verilir. Ebelik, temelde annenin ve çocuğun, genelde ailenin ve toplumun sağlığını korumayı amaçlayan bir hizmettir. Bu hizmet, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerde annenin düzenli izlenmesinden, gerekli bakım ve eğitimin verilmesinden, normal doğumların yapılmasından, normalden sapma durumlarının teşhis edilip sağlık örgütüne sevk edilmesinden, aile planlaması eğitimi ve uygulanmasından, 0-6 yaş grubu çocukların büyüme ve elişmelerinin izlenmesi ve aşılarının yapılmasından, genel sağlık kuralları, beslenme, ilk yardım, aşı, bulaşıcı ve sosyal hastalıklardan korunma ve savaşla ilgili konularda bireye, aileye, topluma sağlık eğitimi verilmesinden, sağlık hizmetlerinde kullanılan sayısal verilerin toplanmasından sorumlu bir meslektir. Ebenin temel görevi, bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını koruma, yükseltme ve sürdürmedir. Ebeler, koruyucu sağlık hizmetlerinde çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde ve sağlık hizmetlerinin sosyalleştirildiği bölgelerde ve tedavi edici sağlık kurumlarında, doğumevleri ve hastanelerin doğum kliniklerinde görev alabilirler.

Çalışma Alanları: Ebeler, kırsal alana sağlık hizmetlerinde denetici ebe, ziyaretçi ebe olarak; tedavi kurumlarında, doğumhane ve aile planlaması kliniklerinde sorumlu ebe veya klinik ebesi, eğitimci ebe olarak görev alırlar.

Ülkemizde ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin etkin biçimde götürülmesinde iyi yetişmiş ebeye ve ebelik hizmetlerinde denetime ihtiyaç vardır. Sağlık hizmetlerinde sosyalleştirme çalışmalarının yaygınlaşması ile mezuniyetten sonra ebelerin bu alanlarda iş bulma olanakları geniştir.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:27
Eczacılık

Sentetik ve biyolojik kökenli ilaç hammaddelerinin elde edilmesi, fiziksel, kimyasal, ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi, değerlendirilmesi, kaliteli ilaçların saklanması, kullanılması gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır. Eczacıların çoğunluği kendilerine veya başkalarına ait eczanelerde, bazı laboratuvarlarda, ilaç endüstirisinde araştırmacı veya ilaç tanıtıcı olarak çalışabilirler.

Programın Amacı: Eczacılık programında, sentetik, yarı sentetik veya biyolojik kökenli ilaç hammaddelerinin elde edilmesi, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi, değerlendirilmesi, kaliteli ilaç üretimi ve ilaçların saklanması, kullanılması gibi konularda eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Eczacılık programında, başta kimya olmak üzere fizik, matematik ve biyoloji dersleri verilir. İlaç hammadde ve şekillerinin üretim tekniklerine ve kullanışlarına ilişkin lisans dersleri ise genellikle son iki yılda toplanmıştır. Eczacılık fakültelerinde dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür. Öğrenciler uygulama derslerini fakülte laboratuvarlarında sürdürmekte ve eğitim süresi boyunca değişik yıllara dağılmış olarak eczane, hastane ve endüstride staj yapmaktadırlar.

Gereken Nitelikler: Eczacılık programına girebilmek ve bu fakültede başarılı olabilmek için normalin üstünde akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip olmak, fen bilimlerine ve özellikle kimyaya ilgi duymak gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Eczacılık programını bitirenlere "Eczacı" ünvanı verilir. Eczacı, sağlık hizmetleri grubundan bir meslek adamı, aynı zamanda bir ticaret adamıdır. Serbest eczacı olarak ilaç alıp satmak bir ticaret işidir. Ancak halka ve sağlık memurlarına ilaçların kaliteleri, nitelikleri hakkında bilgi verme ve tavsiyelerde bulunma işleri dolayısıyla eczacılık bir sağlık mesleğidir. Eczacılar reçetelerde doktorlarca istenen hazırilaçları müşteriye satar, hazırlanması gerekli ilaçları hazırlar, reçetesiz satılan ilaçlar konusunda müşterileri uyarır. Eczacılar çalışmalarını laboratuvar, eczane gibi ilaç kokularının yaygın olduğu kapalı yerlerde yürütme durumundadırlar. Bu nedenle eczacı olmak isteyen bir kimsenin bu çalışma ortamını dikkate alması yararlı olur. Bir eczacının ekonomi ve alım satım işlerine de ilgi duyması, çalışmalarında çok dikkatli ve titiz davranması, orumluluk bilinci ile hareket etmesi gerekmektedir.

Çalışma Alanları: Eczacıların çoğunluğu kendilerine veya başkalarına ait eczanelerde, bir kısmı ise hastanelerin eczanelerinde sorumlu eczacı olarak, bazıları laboratuvarlarda, ilaç endüstrisinde araştırmacı veya ilaç tanıtıcısı olarak çalışırlar, küçük bir kısmı ise eğitim ile uğraşırlar.Eczacılık fakültesi mezunlarının kamu kuruluşlarında iş bulma olanağı son yıllarda çok azalmış görünmektedir. Serbest eczacı olmak isteyenler için de eczane açacakları bölge ya da şehir önem kazanmaktadır. Büyük kentlerde ihtiyaçtan fazla eczane vardır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:27
Eğitim İletişimi ve Planlaması

Bu bölümün amacı, çeşitli kamu ve özel kurum ve kuruluşların hizmet içi eğitim bölümlerinde görev yapacak sosyal hizmet uzmanları yetiştirmektir. Bölüm mezunlarının uğraşısı, çalıştıkları kurumların eğitim problemlerini inceleyerek bunların ortadan kaldırılması için planlamalar yapıp, istenilen hedeflere ulaşmak için en uygun ortam hazırlamaktır. Mezunlar bankaların, fabrikaların, belediyelerin ve Milli Eğitim Bakanlığı�nın çeşitli eğitim birimlerinde iş bulabilirler. Eğitim iletişimi ve Planlaması Bölümlerinde bir yıl İngilizce eğitimi de verildiği için bölüm mezunları deneyim kazandıktan sonra, uluslararası hastaneler, oteller ve sanayi kuruluşlarının yine eğitimle ilgili bölümlerinde de çalışma imkânına kavuşabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:28
Ekmekçilik

Programın Amacı

Ekmekçilik programının amacı, modern yöntemlerle çeşitli tipte ekmek üretiminde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Ekmekçilik programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilim dersleri, bilgisayar, elektro tekniği, hububat bilgisi, un üretimi, ekmek çeşitleri imalatı, ekmek imalat makineleri ve tarım ürünleri gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yapılmaktadır.

Gereken Nitelikler

Ekmekçilik programına girmek isteyenlerin, biyoloji ve kimyaya ilgili kimseler olmaları gerekir

Ekmekçilik programını bitirenlere "Ekmekçilik Teknikeri" unvanı verilir. Ekmekçilik teknikeri, ekmek üreten tesislerde çeşitli katkı maddeleri kullanılarak değişik tipte ekmek üretimi için gereken işlemlerin planlanması ve yürütülmesinde gıda mühendislerinin denetimi altında görev yapar.

Çalışma Alanları

Ekmekçilik teknikerleri, kamu sektöründe, özel sektöre bağlı ekmek fabrikalarında ve kurumlarda çalışabilirler. Ekmekçilik teknikerliği yeni bir meslek olup, bu alanda iş bulmak oldukça kolaydır.

MeLanChOLy
Ekonometri

İktisat kanunun nicelik olarak ortaya konması ve çeşitli iktisat sorunlarının incelenmesi, uygun kararların alınması konularında eğitim yapılır. İktisat ve işletme mezunlarının çalışabileceği tüm alanlarda çalışabilir. Ancak daha çok bu alanlarda uygulama birimlerinde görev alınır.

Programın Amacı: Ekonometri programı iktisat kanunlarının niceliksel (kantitatif) olarak ortaya konması ve çeşitli iktisat sorunlarının niceliksel olarak incelenmesi, uygun kararların alınması gibi konularda eğitim yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Ekonometri programında eğitim süresi 4 yıldır. Bu programda okutulan derslerde daha çok iktisadi konulara, uygulamalı olarak da matematik, istatistik, yöneylem ve bilgisayar konularına ağırlık verilir.

Gereken Nitelikler: Ekonometri programına girmek isteyenlerin her şeyden önce sayısal düşünme yeteneği yüksek, sayılarla uğraşmaktan sıkılmayan, sosyal olaylara ilgili ve disiplinli çalışmaya alışkın kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Ekonometri bölümünü bitirenlere kimseler "Ekonometrist" ünvanı ile görev yaparlar. Ekonometristler, lisans öğrenimi boyunca iktisat öğrencilerinin aldıkları önemli temel ve uygulamalı iktisat derslerinin çoğunu aldıkları için iktisat mezunlarının çalışabileceği tüm alanlarda çalışabilir ve aynı veya benzer işleri yapabilirler. Buna ek olarak aldıkları dersler daha çok sayısal bilgilere dayalı olduğu için çalıştıkları kamu veya özel sektör kuruluşlarının araştırma birimlerinde mikro ve makro iktisat, uluslararası iktisat ve yöneylem alanlarında uygulamaya dönük araştırmalar yapabilirler.

Çalışma Alanları: Bu bölümü bitirenler iktisat, yönetim ve işletme mezunlarının çalışabileceği tüm alanlarda çalışabilirler; ancak daha çok bu alanların uygulama birimlerinde görev alırlar.

MeLanChOLy
Ekonomi

Bu bölümde insanların gereksinimlerini karşılayan mal ve hizmetlerin nasıl bölüşüldüğü, üretimin temel unsurları olan işgücü (emek), doğal sermaye ve girişimin önemi tüm yönleri ile açıklanır. Ayrıca devletin ekonomik yaşamdaki görevleri üzerinde de durulur. Mikroekonomi bölümünde, tüketicilerin ve ticari kuruluşların davranış biçimleri incelenir. Maroekonomi bölümünde ise ülke ekonomisinin işleyişi bütünüyle ele alınır. Mezunlar açılan sınavları başardıkları taktirde DPT�de, Sayıştay�da, Maliye ve Gümrük Bakanlığında denetçilik ve müfettişlik görevleri alabilecekleri gibi, bankalarda da aynı görevlerde çalışabilirler. Kazanç, devlet sektöründe yürürlükteki yasalara, özel sektörde yürürlükteki yasalarla, özel sektörde ise sözleşmelerle saptanır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:29
El Sanatları

El sanatları programının amacı, el sanatlarımızı yok olmaktan kurtarmak, teknolojiden yararlanarak el sanatlarımızı geliştirecek profesyonel elemanlar yetiştirmektir. El sanatları teknikerleri, halk eğitim merkezlerinde, orta öğretimde, çıraklık eğitim merkezlerinde öğretmen; özel sektörde, tekstil alanında tekniker olarak görev alabilirler.

Programın Amacı: El sanatları programının amacı, el sanatlarımızı yok olmaktan kurtarmak, teknolojiden yararlanarak el sanatlarımızı geliştirecek profesyonel elemanlar yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: El sanatları programında tarih ve sanat tarihi gibi kültür dersleri, kimya ve fizik gibi temel bilim dersleri ile çeşitli el sanatlarının uygulanması ve geliştirilmesi ile ilgili dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler: El sanatları programında başarılı olabilmek için, her şeyden önce, el sanatlarının her hangi bir dalında yetenekli, göz-el koordinasyonu güçlü ve yaratıcı olmak, el sanatlarını geliştirme çalışmalarına ilgi duymak gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: El sanatları programını bitirenlere "El Sanatları Teknikeri" ünvanı verilir. El sanatları teknikeri dekoratif ürünler, lif ve boya teknolojisi, el ve makine nakışları, süsleme sanatları, el örgüleri, kirkitli dokuma gibi alanlarda örneği az bulunur kültür zenginliklerimizi modern yöntemlerle geliştirerek ülke ekonomisine ve kültürüne katkı getirici çalışmaları yürütür.

Çalışma Alanları: El sanatları teknikerleri halk eğitim merkezlerinde, ortaöğretimde, çıraklık eğitim merkezlerinde öğretmen; özel sektörde, tekstil alanında tekniker olarak görev alabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:29
Elektrik

Elektrik programında, her türlü elektrik tesisat ve makinelerinin kurullması ve işletilmesi, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan elektrik malzemeleri ve ünitelerinin tasarlanması ve tesisat projelerinin çizilmesi konularında uygulamaya dönük eğitim ve öğretim yapılır. Bu programdan mezun olanlar, kamu ve özel kuruluşlarda teknik ara eleman olarak çalışırlır, isterlerse özel işyeri açabilirler.

Programın Amacı: Elektrik programında her türlü elektrik tesisat ve makinelerinin kurulması ve işletilmesi, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan elektrik malzemeleri ve ünitelerinin tasarlanması ve tesisat projelerinin çizilmesi konularında uygulamaya dönük eğitim ve öğretim yapılır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Elektrik programında daha ziyade atölye teknolojisi ve uygulaması, elektroteknik, elektronik, teknik ve meslek resmi, elektrik makineleri ve laboratuvarı gibi meslek dersleri yanında genel kültür dersleri ve uygulamalı dersler okutulur. Öğrenciler ayrıca staj yapmak zorundadırlar.

Gereken Nitelikler: Elektrik bölümüne girmek isteyen öğrencilerin, fiziğe özellikle elektrik konusuna ilgi duyması, sabırlı, dikkatli ve hoşgörülü olmaları gerekir. Programda endüstri meslek liselerinin elektrik bölümü mezunları daha başarılı olmaktadır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu programdan mezun olanlara "Elektrik Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Elektrik teknikeri çalıştığı kurumlarda mühendis ve teknisyen arasında teknik ara elemanı olarak görev yapar.

Çalışma Alanları: Bu programdan mezun olanlar kamu ve özel kuruluşlarda teknik ara eleman olarak çalışırlar, isterlerse özelişyeri açabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:30
Elektrik Mühendisliği

Bu mühendislik dalının amacı ve alanı kuvvetli (elektrik) ve akımlarla çalışan sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elekrik üretilmesi,iletimi, dağıtımı ve sistemin bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktadır. Bu programların mezunları PTT, TRT, TEK gibi kamu kuruluşlarının yanısıra haberleşme, bilgisayar, bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda iş bulabilmekte ya da serbest çalışmaktadırlar.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:30
Elektrik Öğretmenliği

Elektrik öğretmenliği, teknik eğitim fakültesine bağlı bir bölüm olup, bölüm ile ilgili örgün ve yaygın eğitim yapan meslek okullarına branş dersi öğretmeni yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Mezunlar, endüstri meslek liselerine, teknik liselere, çıraklık eğitim merkezlerine öğretmen olurlar. Ayrıca atölye ve fabrikalarda tekniker olarak iş bulabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:31
Elektrik Elektronik Mühendisliği

Elektrik üretimi, dağıtımı, sistemin bakımı, elektrikli aletlerin yapımı, elektronik sistemlerin tasarlanması, elektronik ev ve tıp aletlerinin üretilmesi, haberleşme alanında telgraf ve telefondan uyduya kadar her türlü sistemlerin tasarlanıp geliştirilmesi ve bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. PTT, TRT, Aselsan, THY, Alarko gibi resmi ve özel kuruluşlarda, tıp elektroniği ile ilgili firmalar da ve bilgisayar sektöründe çalışılabilir.

Programın Amacı: Elektrik-elektronik mühendisliğinin amacı, kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan alet ve sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve sistemin bakımıyla ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bu bölümde matematik ve fizik temel bilim dalları tabanı üzerinde elektronik, elektromanyetik dalga teorisi gibi haberleşme sistemlerine ilişkin dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulmaktadır. Yaz aylarında staj yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Elektrik ve elektronik alanında çalışmak isteyenlerin üstün akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik, kimya ve ekonomiye ilgili ve yetenekli, dikkatli ve yaratıcı kimseler olmaları gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Elektrik-elektronik mühendisi üretme, iletme vedağıtmayla ilgili sistemlerin, projelerin yapılması, geliştirilmesi, kullanılması ve denetimi telgraf-telefon haberleşmesinden uydu optik haberleşmesine, enerji üretiminden mikroelektronik eleman, elektronik devre düzen ve sistemlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimiyle ilgili işleri planlar ve yürütülmesini sağlar.

Çalışma Alanları: Elektrik-elektronik mühendislerinin büyük bir kısmı PTT, TRT gibi kamu kuruluşlarında, bir kısmı özel sektörde ya da serbest çalışmaktadırlar. Ülkemizde elektrik-elektronik mühendislerine duyulan gereksinme çok fazladır.

MeLanChOLy
Elektrik Elektronik Teknisyenliği

Bina, fabrika, atölye ve makinaları elektrik tesisat projelerini hazırmanması ve döşenmesiyle ilgili eğitim, her türlü elektronik cihazların ve elektronik cihazların ve elekronik devrelerin sanayide ve üretimde uygulanması ve bu cihazların bakımı ve onarımı konusunda ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla öğretim ve araştırma yapar. Mezunlar fabrikalarda özel ve resmi kuruluşlarda iş bulabilirler.

MeLanChOLy
Elektronik

Elektronik programı, her türlü elektronik cihazların ve elektronik devrelerin sanayide ve üretimde uygulanması ve bu cihazların bakımı ve onarımı konusunda ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla öğretim yapar. Elektronik teknikerleri, elektronik araç üreten fabrikalarda veya Ptt, Trt, gibi elektronik sistemleri çokca kullanan kuruluşlarda, elektronik mühendisinin gözetim ve denetimi altında çalışırlar. Ayrıca elektronik tamir atölyelerinde çalışabilecekleri gibi özel işyerleri de açabilirler.

Programın Amacı: Elektronik programı, her türlü elektronik cihazların ve elektronik devrelerin sanayide üretimi bu cihazların bakımı ve onarımı konusunda ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla öğretim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Elektronik programında, öğretimin ilk yılında matematik, fizik, kimya gibi temel fen dersleri yanında elektroniğin temel dersleri olan elektroteknik ve laboratuvarı, temel elektronik ve laboratuvarı dersleri okutulmaktadır. Bu programın ikinci yılında ise, bilgisayar programlama, iletişim; sayısal elektronik ve laboratuvarı dersleri ile elektroniğin endüstriye uygulanması dersleri okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Elektronik programında başarılı olmak için, matematik ve fiziğe ilgi duymak ve bu alanlarda başarılı olmak gerekir. Ayrıca, şekil ilişkilerini görebilme, el ve parmak becerisine sahip olma bu alanda başarıyı artırabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Elektronik programından mezun olanlara "Elektronik Teknikeri" ünvanı verilir. Elektronik teknikeri çalıştığı kuruluşlarda işçi ile mühendis arasında ara elemanı olarak iş akışını sağlar ve üretime katkıda bulunur.

Çalışma Alanları:: Elektronik teknikerleri, elektronik araç üreten fabrikalarda veya PTT, TRT gibi elektronik sistemleri çokça kullanan kuruluşlarda, elektronik mühendisinin gözetim ve denetimi altında çalışırlar. Ayrıca, elektronik tamir atölyelerinde çalışabilecekleri gibi, kendileri özel işyeri açabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:32
Elektronik Mühendisliği

Bu mühendislik dalının amacı ve alanı kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elektrik üretilmesi, iletimi,dağıtımı ve sistemin bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır. Bu programların mezunları Ptt, Trt, Tek gibi kamu kuruluşlarının yanısıra haberleşme, bilgisayar, bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda iş bulabilmekte ya da serbest çalışmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:32
Elektronik Öğretmenliği

Bu bölümde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı endüstri meslek liseleri, teknik liseler, ticaret liseleri ve diğer ilgili kurumlarda alanlarıyla ilgili bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmak amaçlanmıştır. Matematik, fizik elektronik, bilgisayar donanım yafısı, programlama dilleri, sistem çözümleme gibi derslerin yanında öğretmenlik için gerekli formasyon dersleri okutulur. Mezunlar, orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilecekleri gibi, bilgisayar üreten ve pazarlayan özel kuruluşların bilgi işlem merkezlerinde çalışabilirler. Bu programların mezunları PTT, TRT, TEK gibi kamu kuruluşlarının yanısıra haberleşme, bilgisayar, bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda iş bulabilmekte ya da serbest çalışmaktadır.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:33
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Bu mühendislik dallarının amacı ve alanı kuvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan sistemlerin yapımı, geliştirilmesi ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktadır. Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, telgraf-telefon haberleşmesinden, uyud optik haberleşmesine, enerji üretiminden bilgisayarla bilgi üretimine, ev aletlerinden tıp aletleri üretimine kadarn yayılan çok geniş bir alanda kullanılan her tür mikroeletronik eleman, elektronik devre düzen ve sistemlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimi ile ilgili işleri planlar ve yürütülmesini sağlar.

Programın Amacı: Elektronik haberleşme mühendisliği programının amacı, telgraf, telefon haberleşmesinden uydu haberleşmesine, ev aletlerinden elektronik tıp cihazları üretimine kadar yayılan çok geniş bir alanda uygulanan her türlü sistemlerin tasarlanıp geliştirmesi konusunda eğitim yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Elektronik haberleşme mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda fizik, cebir, geometri, dinamik, statik, devre analizi, alan teorisi, lojik devre temelleri gibi elektronik alan ile ilgili derslerden başka, haberleşme teorisi, sayısal haberleşme, aktif mikrodalga devreleri, analog haberleşme gibi alana özgü derslerde okutulur.

Gereken Nitelikler: Elektronik haberleşme mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir genel akademik yetenek düzeyine sahip, fiziğe, özellikle elektrik konularına ilgili, göz-el koordinasyonu yeteneği yüksek, yaratıcı kişiler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Elektronik haberleşme mühendisliğini programını bitirenler "Elektronik Haberleşme Mühendisi" ünvanı almaya hak kazanırlar. Elektronik haberleşme mühendisleri telgraf, telefon, teleks v.b. haberleşme sistemlerini tasarlar, kurar, çalıştırır ve geliştirirler.

Çalışma Alanları: Elektronik haberleşme mühendisleri PTT, TRT, Aselsan, THY, ALARKO gibi resmi ve özel kuruluşlarda, tıp elektroniği ile ilgili firmalarda, bilgisayar sektöründe görev alabilirler.

MeLanChOLy
24-11-2008, 21:33
KONUNUN KOPMAMASI VE TAMAMLANMASI AMACIYLA KONU KAPALI TUTULUYOR. HEPSİ BİTİNCE KONU TEKRAR AÇILACAKTIR.