PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Makro ekonomik dengedengesizlik

makale
28-12-2008, 20:03
GİRİŞ
Ekonomik yapı ve ilişkiler sistemi içinde belirli değişkenler arasındaki karşılıklı etkileşim ve bağımlılık, uygulanmakta olan ekonomik programların yön ve şekline bağlı olarak istikrarlı ya da istikrarsız denge süreçlerinin temel belirleyicisi olmaktadır. Genel çerçeve olarak makro ekonomik denge, GSMH'nin belli kalemler açısından yapısına işaret etmektedir. Bu çerçevede dış açık, toplam kaynaklar, toplam yatırım, sabit sermaye yatırımı, stok değişimi ve toplam tüketim özel bir öneme sahiptir. Stok değişimi ve sabit sermaye yatırımı ayrıca kamu ve özel sektör bazında da ele alınmaktadır. Bu ayırım yanında, kamunun ve özel sektörün kullanılabilir gelirlerinin bileşimi de makro ekonomik dengeler açısından kritik bir rol oynamaktadır. Özellikle her iki grup açısından tüketim tasarruf ve yatırım ilişkisi makro ekonomik dengenin ya da dengesizliğin en önemli temel bileşenini şekillendirmektedir.Bir bütün olarak bakıldığında, reel sektör, finans sektörü, kamu sektörü ve dış ekonomik sektör makro ekonomik dengenin temel belirleyicileri durumundadır. Bu çerçevede üretim, yatırım, istihdam, finansal araçlar (para arzı ve bileşenleri olarak) kamu harcamaları ve gelirlerin yapısı ve özelliği ile mal ve sermaye hareketlerinin bileşimi özel şekilde ele alınmaktadır. Böyle bir yaklaşım, ekonomik dengenin genelde iki alt dengenin karşılıklı ilişkilerine bağlı olduğunu ifade etmektedir. Kamu harcamaları, kamu gelirleri, bütçe açığı ve faiz dışı fazla olarak ifade edilen göstergelerin oluşturduğu tablo, iç denge olarak tanımlamaktadır. Dış denge ise ithalat, ihracat, cari açık olarak bilinen göstergelerin oluşturduğu tabloya dikkat çekmektedir. Ekonominin dışa açık olduğu göz önüne alındığında ve konuya reel faktörler açısından bakıldığında, makro ekonomik denge tasarruf ve yatırım dengesi ile ihracat ve ithalat dengesi arasındaki net sonuca vurgu yapmaktadır.
Anahtar Kelimeler : Makro Ekonomi

Sayfa Adedi : 2

Kaynak: (Activeline Gazetesi) Date:01/01/2004 No:46
Yayıncı: ALKIM

Buraya Tıkla (http://rapidshare.com/files/177587399/Makro_ekonomik_dengedengesizlik.pdf)