PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ÖÐRENCÝLERÝN DERSE KATILIMINI SAÐLAMA YOLLARI

Niyazi
13-05-2006, 16:01
Öðretim ortamýnda öðrencilerin ilgisini çekmenin ve bunu sürdürmenin sýrrý öðrenci katýlýmýný saðlamaktýr. Düz anlatým, halen en çok kullanýlan öðretim yöntemi olmaya devam ediyor.

Bazý kiþiler bu yöntemle, özellikle öðretmen dersi çok iyi anlatýrsa, çok þey öðrenebilir. Anlatýma dayalý derslerin bir çok yararý var: bilgileri etkili þekilde iletir, kalabalýk sýnýflarda iletiþim kurmak için en iyi yoldur, heves - baðlýlýk - heyecan gibi güçlü duygularý uyandýrabilir.

Ancak, bu yöntemin bazý önemli sorunlarý da vardýr. Birçok kiþi sunu ne kadar dinamik veya eðlendirici olursa olsun pasif þekilde dinlerken öðrenmeyebilir.

Derslerde öðrenci katýlýmýný arttýrdýðýnýz zaman, ayný zamanda öðrencilerin dikkatlerini çekmiþ, içeriði açýklýða kavuþturmuþ, fikirleri bireysel durumlara uygun hale getirmiþ, kavramaya yardýmcý olmuþ olursunuz. Sonuç olarak, öðrenciler daha fazla öðrenir.

1. Görsel ve iþitsel materyal kullanýn

Öðrenme iþlemine katýlan duyu organý sayýsý ne kadar fazla ise o kadar iyi öðrenir ve o kadar geç unuturuz. Öðrendiklerimizin çoðunu ise gözlerimiz yardýmýyla öðreniriz

2. Soru sormalarýný isteyerek öðrencileri cesaretlendirin

Öðrencileri ciddiye alýn ve dikkatle dinleyin.

3. Not alma iþlemine rehberlik edin

Not alma iþlemine yardým etmenin en kolay yolu, öðrencilere dersin taslaðýný göstermektir.

4. Tartýþmayý teþvik edin

Tartýþmaya bir cümle, soru ya da sorunu gündeme getirerek baþlayabilirsiniz. Tartýþma yöntemleri; 4 ile 6 kiþi arasýndaki küçük tartýþma gruplarý oluþturarak veya 6 ile 10 kiþiden oluþan grubun kendi aralarýnda tartýþýp diðer öðrencilerin bu grubun etrafýnda çember oluþturarak tartýþanlarý dinlemeleri gibi deðiþik þekillerde olabilir.

5. Öðrencilerin yazýlý olarak katýlýmýný saðlayýn

Bir ders öncesinde, sonrasýnda veya ders sýrasýnda öðrencilerden bir soru, fikir veya görüþe yazýlý olarak tepkide bulunmalarýný isteyin. Bu yazýlý cevap gizli tutulabilir, grupla paylaþýlabilir veya öðretmene geri verilebilir. Temel gerekçe, katýlýmcýlara düþüncelerini açýklýða kavuþturmalarý ve dersin içeriðini bireyselleþtirmelerine yardýmcý olmaktýr.

6. Bir kavram þemasý oluþturun

Bir sunu sýrasýnda veya sonrasýnda, öðrencilerden dersin temel kavramlarýný bir þema þeklinde göstermelerini isteyin. Katýlýmý saðlama tekniði olarak kavram þemasý kullanmak istediðinizde, bunu, öðrencilerin daha dikkatli dinlemelerini saðlamak için, öðrencilere daha önceden bildirin

7. ‘… öðrendim’ ve ‘…merak ediyorum’ ifadelerini kullanmalarýný isteyin

Bu basit cümle tamamlama alýþtýrmasý, öðrencilerin öðrendiklerini deðerlendirmede sizlere kolaylýk saðlar. Cümleler bir ders sýrasýnda veya sonunda yazýlabilir, öðrencilere özel olabilir, öðretmene verilebilir veya diðer öðrencilerle paylaþýlabilir

8. Ek çalýþmalara rehberlik edin

Ders sonu faaliyetlere (daha fazla düþünme, okuma, diðer kaynaklar, uygulama, grup çalýþmasý, vb.) yönelik öneriler getirin.