PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : GENEL İŞLETME 2006_______________Ara Sınavı

nejat
29-04-2006, 21:48
1-Aşağıdakilerden hangisi üretim faktörlerinden birisidir ?
cevap :girişimci
2-ekonomik yaşamın ve ekonomik faaliyetlerin hareket noktası aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :insanların gereksinimleri ve ihtiyaçları
3-üretimi için hiçbir çaba ,örgütlenme gerekmeyen doğada hazır bulunan mal aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :serbest mal
4-üretim sonucu elde edilen çıktıların fiziksel niceliklerinin üretimde harcanan girdilerin fiziksel niceliklerine oranına ne ad verilir ?
cevap :verimlilik
5-aşağıdakilerden hangisi işin amaçlarına mülkiyetlerine göre sınıflandırılmasında yer alan gruplardan biridir ?
cevap :kamu sektörü
6-işletmenin başarılı olmasında ve sağlıklı kararlar almasında temel koşul aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :amaçların net ve gerçekçi olarak belirlenmesi
7- aşağıdakilerden hangisi işletmelerin özel amaçların arasına girmez ?
cevap :tüketiciyi eğitme
8-işletmeyi kuşatan ve işletmeyi doğrudan ve dolaylı ilişkisi olan insan kümelerinin demografik ve kültürel özellikleri hangi çevreyi belirler ?
cevap :toplumsal çevre
9-büyük yerleşim merkezlerinin çevresinde kurulan, orta-büyük çaplı işletmelerin toplandığı bölge ?
cevap :organize sanayi bölgesi
10-satış sonrası servis işlerini yürüten işletmeler kuruluş yerini belirlerken dikkat etmeleri gereken en önemli etken aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :pazara yakınlık
11-işletme kullanacağı teknolojilerin belirlenmesinde temel olan araştırma aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :teknolojik araştırma
12-işletmeler kuruluş yerlerini seçerken iş gücü ile ilgili aşağıdaki özelliklerden hangisine önem vermez ?
cevap :çalışanların aile yapıları
13-işletme büyüklüğü ile ilgili olarak verilecek kararda aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz ?
cevap :biçimsel olmayan yapı
14- aşağıdakilerden hangisi ürün farklılaştırma çabaları arasında yer almaz ?
cevap :promosyon kampanyası yapmak
15-işletme daha önce satın aldığı girdileri kendisinin üretmeye başlaması hangi büyümedir ?
cevap :geriye doğru dikey büyüme
16-işletmelerin hem hukuki hem de iktisadi bağımsızlıklarını kaybettikleri birleşme türü aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :tröst
17-insancıl değerler ışığında işletme işlevlerinin doğru olarak yerine getirilmesi çabasına ne ad verilir ?
cevap :işletme etiği
18- aşağıdakilerden hangisi etik konularının sınıflandırılmasında yer almaz ?
cevap :yasal düzenlemeler
19-endüstri casusluğu gibi etik olmayan konularda bilgi sağlamayı kabul etmemek hangi etik norm ilkesi kapsamındadır ?
cevap :rakiplerle ile ilgili ilkeler
20- işletmelerin uygulamaları sonucu en fazla etik çatışma yaşadığı ilişki grubu aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :müşteriler
21- uzmanlık ve yetenek hesabına göre seçilen kişilerin oluşturduğu yönetim türü aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :profesyonel yönetim
22-max weber’in öncülüğünü yaptığı yönetim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :bürokrasi yaklaşımı
23-işbirliği içerisindeki insanların ortak amaçları gerçekleştirmek üzere yapacağı faaliyetlerin düzenlenmesi süreci aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :yönetim
24-bir yöneticinin işletmenin bütününe yönelik politika ve strateji geliştirme yeteneği aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :kavramsal yetenek
25- aşağıdakilerden hangisi denetim işlevinde bulunması gereken özellikler arasında yer almaz ?
cevap :zaman esnekliğinin olmaması
26-kaynaktan alıcıya gönderilen ve iki taraf arasında ortak anlayış zemini yaratan kavram aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :ileti
27-işletme stratejisinin kısımlara ayrılarak uygulanmasını gerekli kılan plan türü aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :taktik planlar
28-güç sahibi olduğu kabul edilen kişinin etkileyebildiği kişilerin toplamı aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :güç alanı
29-kullanana yaptırım hakkı vermeyen ancak işletmenin diğer yöneticilerine görüş ve önerilerde buluna hakkı tanıyan yetki aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :kurmay yetki
30-niteliksiz işgücünün yoğun olduğu işletmelerde çalışanlar için önem taşıyan gereksinim aşağıdakilerden hangisidir ?
cevap :güvenlik
31- aşağıdakilerden hangisi insan hakları bölümünün alt birimlerinden biri olamaz ?
cevap :kalite kontrol
32- aşağıdakilerden hangisi insan hakları yönetimini etkileyen dış çevre faktörlerinden değildir ?
cevap:iş yükü
33-geçmişteki bilgilerden yararlanarak gelecekteki iş gücü hakkında tahmin yapılmasına ne ad verilir ?
cevap :ileriye dönük kestirim
34-gereken sayıda ve nitelikte işgücünü istenen zamanda ve yerde hazır bulundurma çabalarına ne ad verilir ?
cevap :insan kaynakları planlanması
35- aşağıdakilerden hangisi işbaşında eğitim yönteminin personel sağladığı yararlardan biri değildir ?
cevap :eğitimin pedagojik yöntemleri bilen uzmanlar tarafından yapılabilmesi
36- aşağıdakilerden hangisi personelin performans değerleme bilgilerinin kullanım alanlarından bir değildir ?
cevap :ürünün satışının yapıldığı pazar payını artırmak